DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-12-2005
NIEUWE HOEDER PROTESTANTE BEGRAAFPLAATS ROME

De Protestante begraafplaats in Rome heeft een nieuwe ‘hoeder’ gevonden. De ambassadeur van Denemarken heeft beloofd voor een jaar het beheerderschap op zich te nemen. Hij volgt de Nederlander Ronald H. Loudon op, tot voor kort ambassadeur van Nederland in Italië.


Loudon schreef voor het winternummer van vakblad De Begraafplaats een verslag over zijn laatste dagen als hoeder van dit bijzondere kerkhof. Hij had deze onbezoldigde functie uitgevoerd vanaf 2000. Op de begraafplaats liggen overledenen met veertig verschillende nationaliteiten en vele religies. De plek is geadopteerd door de zogenaamde ‘Protestante Ambassades’, namelijk die van Nederland, Canada, Australië, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Finland, Griekenland, Rusland, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Het beheer van de begraafplaats wordt steeds door een van de ambassadeurs uitgevoerd.

Bij zijn aantreden in 2000 vond Loudon veel problemen op zijn weg. Hij schrijft: ‘Ik trof daar namelijk een sterk verwaarloosde begraafplaats aan. De achterstalligheid van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden was omvangrijk. De dagelijkse leiding onder leiding van een Italiaanse directeur bleek ernstig tekort te schieten. Bron van klachten vormde onder meer het gedogen van de verlening van grafrechten aan Italianen van katholieke afkomst. Voorts is komen vast te staan dat de directeur ongemachtigd vele graven had geruimd voor verlening van nieuwe concessies. Een en ander heeft geresulteerd in zijn ontslag, helaas met een lange en kostbare juridische nasleep.’

Dankzij de daadkrachtige aanpak van Loudon heeft hij de zaken voor een groot deel ten goede weten te keren. Zo kwam onlangs het goede nieuws dat de begraafplaats door het zogenaamde ‘World Monument Fund’ met zetel in New York is opgenomen op hun lijst van ’s werelds honderd meest met de ondergang bedreigde erfgoedmonumenten. Deze uitverkoring zal hopelijk de fondsenwerving bevorderen. Zijn grootste zorg de laatste maanden was het vinden van een opvolger. Weinig ambassadeurs stonden te trappelen zijn taak over te nemen. En feitelijk is dat nog steeds zo, omdat de ambassadeur van Denemarken in Rome heeft toegezegd het beheerschap van de begraafplaats slechts voor een jaar op zich te willen nemen, waarna het wordt overgenomen, ook voor een jaar, door de ambassadeur van Australië.

Terug naar archief...