DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-12-2005
KINDERHERDENKINGSDAG IN DEN HAAG EN AMSTERDAM

Op 11 december wordt op de begraafplaatsen Zorgvlied en Oud Eik en Duinen in Amsterdam en Den Haag de Internationale Kinderherdenkingsdag gehouden. Met geestelijk verzorgers, een koor en veel lichtjes.


Vanaf 1997 wordt ieder jaar op de tweede zondag in december een kinderherdenking gehouden. Dit als uitdrukking van verbondenheid tussen ouders, broers, zussen en grootouders in rouw over de hele wereld.

De herdenking in op Zorgvlied in Amsterdam begint om 14.30 uur met een introductie van de Vereniging Ouders van een Overleden Kind. Vervolgens vindt een speciale plechtigheid plaats onder leiding van Drs Bosco Beijk, geestelijk verzorger in onder meer het Juliana Kinder Ziekenhuis.

Om circa 16.00 uur kan een bezoek worden gebracht aan de graven. Na afloop staat een gratis kopje koffie of thee klaar in de koffiekamer.

Deelnemers aan de herdenking op Zorgvlied kunnen zich tot 9 december opgeven, onder vermelding van het aantal personen waarmee zij aan deze plechtigheid wil deelnemen. Tel. 020 644 51 24.

Op Oud Eik en Duinen begint het programma om 15.00 uur in de aula van de begraafplaats. Na een welkomstwoord wordt een gedicht voorgedragen waarna een muziek volgt. Vervolgens zal Marinus van den Berg, pastor en schrijver, een lezing houden over 'verdriet wat nooit meer over gaat'. Hierna worden de namen van de overleden kinderen opgenoemd waarbij een kaars wordt aangestoken. De bezoekers kunnen een kiezel (max. 10 cm) meenemen waarmee het volgend jaar een monument wordt gemaakt. Na het opnoemen van de namen worden de kaarsjes en de kiezels buiten op het bordes van de aula geplaatst. Ook hier staat na afloop in de koffiekamer van het uitvaartcentrum de koffie warm.

Wie er in Amsterdam of Den Haag niet bij kan zijn, kan toch meedoen aan de kinderherdenkingsdag. Mensen over de hele wereld zetten op deze dag om 19.00 uur een brandende kaars voor hun raam. Zodat het licht van deze kinderen voor altijd zal stralen. Zo worden de kaarsen in de ene na de andere tijdzone telkens een uur na elkaar aangestoken, zodat een symbolische band van licht de hele wereld omspant.

Terug naar archief...