DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-12-2005
UITSTEL IS GEEN AFSTEL

Of de uitvaartbranche ook aan kerstpakketten kan doen dit jaar is nog maar de vraag. Teruglopende omzet leidt zelfs tot bezuinigen op personeel, meldt het vakblad Uitvaart. De een zijn leven is de ander zijn uitkering.


Dat is weer eens wat anders. Al jaren wordt door de uitvaartbranche 'uitgezien' naar de komende decennia, waarin de babyboomers massaal zullen sterven en voor stijgende omzetcijfers zullen zorgen. Maar opeens zorgen 2004 en 2005 voor een kink in de kabel. In 2004 overleden maar liefst 5.000 mensen minder dan het jaar daarvoor, 'slechts' 136.553. Dalende sterfte, dalende winsten. Het 'is overal stil' schrijft Uitvaart. Uitvaartondernemers laten hun personeel de koffiekamer nog eens schilderen of de tuin aanharken, maar het moet niet veel langer duren want dan wordt er zelfs aan ontslagen gedacht. De grote ondernemingen zoals Monuta en Yarden nemen voor elk personeelslid dat met pensioen gaat of overstapt naar een ander bedrijf voorlopig geen nieuw iemand aan.

Laten we wel wezen, erg veel medelijden hebben we niet met de uitvaartondernemers. Zij zijn waarschijnlijk de enigen die treuren om dalende sterftecijfers. Bovendien zal het allemaal weer 'goed komen'. "Hoe je het ook wendt of keert," zegt een woordvoerder van Yarden, "de grote groepen mensen van zestig en zeventig jaar zullen de komende tientallen jaren uiteindelijk allemaal een keer overlijden. Die lijn komt dus welk een keer terug, allen kun je niet voorspellen wanneer we op het oude prognoseniveau zijn. Het kan natuurlijk dat er deze winter al een inhaalslag komt met een griepgolf of een onverwachte koudeperiode."

Ook de NUVU-secretaris is optimistisch: "Uitstel is geen afstel. We kunnen straks misschien wel 120 worden, maar we komen allemaal een keer aan de beurt."

Terug naar archief...