DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-11-2005
TOT DE JONGSTE DAG

Terwijl de meeste begraafplaatsen liever af willen van hun 'eeuwigdurende graven', maakt de Stichting Christelijke Begraafplaatsen i.o. zich sterk voor begraafplaatsen op bijbelse grondslag, waar de doden kunnen blijven liggen 'tot de jongste dag'.


Het initiatief is van de Amersfoorter Arie de Hoog. "Mensen uit protestants-christelijke kring zijn vaak wel voor begraven, maar nog niet erg overtuigd van het idee dat je die graven ook kunt laten liggen tot de jongste dag," zei De Hoog (58), voormalig juridisch-financieel adviseur, eerder in het Nederlands Dagblad.

De Hoog heeft eerder dit jaar een beleidsplan geschreven en dit plan rondgestuurd naar instanties in protestants-christelijk Nederland, variŽrend van theologische universiteiten tot SGP en ChristenUnie. De reacties waren positief. Zo heeft de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie zich volledig achter de doelstelling geschaard. Daarom wordt de stichting binnenkort officieel opgericht. De bedoeling is dat de nieuwe stichting 'eigen' christelijke begraafplaatsen gaat beheren.

De Hoog vindt het een 'christelijke opdracht' een lichaam ook na de dood 'goed te verzorgen'. De Hoog: "Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest en een schepping van God. En het blijft ook na de dood een schepping van God, alleen is de levensadem er dan uitgenomen. En natuurlijk wordt een lichaam na de dood ook afgebroken, maar dat neemt niet weg dat je het goed moet verzorgen. Ik denk dan: dat lichaam ga je niet verbranden. Met de tendens naar meer cremeren ben ik dus niet blij."

De stichting wil het begraven graag stimuleren, dat wil echter niet zeggen dat hij een strijd tegen cremeren beoogt, benadrukt De Hoog.

De Hoog wordt versterkt in zijn overtuiging dat 'eeuwige graven' door meer mensen gewenst worden, door de vraag van diverse lokale moslimgemeenschappen die de uitgiftetermijn voor graven ook graag verruimd zien. Ook moslims en joden willen bij voorkeur een graf dat nooit geruimd wordt. Op de eigen joodse begraafplaatsen wordt dit 'eeuwigdurende grafrecht' ook gegarandeerd.

Terug naar archief...