DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2005
EEN TOEVALLIGE DAG

F. Starik, kunstenaar, schrijver, dichter en zanger, is al langer bekend in uitvaartland. Was hij al eerder actief als oprichter en zanger van de Willem Kloos Groep, die uitvaarten op passende, muzikale wijze begeleiden, ook was hij de ontwerper van de ZelfDraagKist en het piket paaltje als 'zeer eenvoudig grafmonument'. Nu heeft het boek De eenzame uitvaart geschreven en samengesteld.


We hebben er al eerder over geschreven: de Poule des Doods.

In De eenzame uitvaart zijn de ervaringen en gedichten van Starik en de Poule des Doods opgenomen. Met bijdragen van Neeltje Maria Min, Menno Wigman, Eva Gerlach, Rogi Wieg, Simon Vinkenoog, Tsead Bruinja, Hans Kloos en Judith Herzberg.

In een zeer prettige stijl vertelt Starik over het ontstaan van de Poule des Doods. Ook van iedere in dit boek opgenomen eenzame uitvaart geeft hij een verslag van de gebeurtenissen, met veel oog voor details. Uit zijn verhalen spreekt een grote deernis met de tot voor hem totaal onbekende overledene.

Bij het boek is een cd toegevoegd, met een selectie uit de voorgedragen gedichten.

Hieronder een deel van het gedicht dat F. Starik schreef ter gelegenheid van eenzame uitvaart nr. 10. Het is de uitvaart van een man, 'leeftijd plm. 50 jaar. Betrokkene heeft zich op 22 juni 2003 met buikklachten gemeld bij de Eerste Hulp van het AMC, alwaar hij is overleden. Verder niets bekend, geen nationaliteit. Recherche blijft zoeken naar een identiteit.' De dag van de uitvaart is F. Starik jarig.

Omdat ik vandaag mijn verjaardag vier.
Vijfenveertig jaar. Omdat ik een leeftijd heb.
Mijn jaren tel. Een toevallige dag. Toch sta ik hier.
Omdat ik weet wanneer ik jarig ben, nog wel.

Als ik over mijn schouder kijk, zie ik
de wereld achter mij. Ik heb geschiedenis.
Kijk ik voor me, zie ik de kist, waarin u ligt.
Ik kan dus in de toekomst kijken.

De eenzame uitvaart, is verschenen bij Nieuw Amsterdam, 16,90, ISBN 90 468 0020 2

Terug naar archief...