DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-11-2005
ZACHTE KNUFFELURNEN

Waar de dood van een vader en een plastic urn al niet toe kunnen leiden, behalve verdriet. Voor de Amerikaanse Alexandra Lachini leidde het ook tot Hold Me Urns Inc., een bedrijf dat knuffelige, schattige urnen maakt.


Urnen om te in je armen te nemen, te omhelzen of te knuffelen. Kortom: troostende urnen.

De vader van Lachini stierf in 1989 aan kanker. Hij werd gecremeerd en zijn as werd een plastic urn geplaatst. De urn verdween in een donkere kast in haar moeders huis. Dat beviel Lachini niets. Ze besloot er iets aan te doen. Ze maakte een speciaal kussen en deed de as van haar vader in het kussen.

Lachini zit graag met haar vader in haar armen op de bank, vertelt ze op haar eigen site. "Ook al weet ik dat hij er niet meer is, toch voelt het alsof hij nog steeds over me waakt. Het troost me te weten dat hij fysiek nog steeds dicht bij me is en een deel van mijn leven, in plaats van dat hij is weggeborgen in een kast of verstrooid."

Drie jaar geleden startte ze het bedrijf Hold Me Urns Inc., om ook anderen dat goede gevoel te geven. Haar bedrijf verkoopt knuffelurnen ind e vorm van teddyberen, hondjes of kussens met de tekst 'hold me'.

Ze heeft inmiddels 150 'huggable urns' verkocht, over de hele wereld. Dat lijkt nog niet veel, maar lange tijd stelde crematie in de Verenigde Staten weinig voor. Nu daar verandering in komt en crematie al enige tijd duidelijk in opkomst is, kunnen dat er heel snel wel eens veel meer worden.

Vandaag (9-11-) in Trouw:

"Het is bekend dat kinderen in rouwsituaties veel steun hebben aan knuffels. Misschien hebben sommige volwassenen net zoveel steun aan Iets als kinderen aan een knuffel."

(Predikant Sam Janse in een interview over geloof en troost.)

Terug naar archief...