DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-11-2005
KIJKEN WELKE DOOIEN ER NU WEER BIJ ZIJN GEKOMEN

Half oktober werd de Van Dale XIV gepresenteerd, de nieuwe editie van het Groot woordenboek der Nederlandse taal. In deze editie zijn 9.000 nieuwe trefwoorden opgenomen. Zoals kofferbakhandel, regenboogcoalitie, ietsisme, dioxinekip en tepelklem.


Graftoerisme staat er (nog) niet in. Wel werd dit woord in september tot woord van de week verklaard op de site van Taalpost (www.taalpost.nl), een gezamenlijk initiatief van het Genootschap Onze Taal en Van Dale. Uitleg daarbij: Sommige Nederlandse gemeenten hebben de grafrechten en de kosten van het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaatsen dermate verhoogd dat inwoners (of hun nabestaanden) op zoek gaan naar een laatste rustplaats elders, waar lagere kosten in rekening worden gebracht. Dit verschijnsel is ‘graftoerisme’ gedoopt. Graftoerisme moet niet verward worden met ‘uitvaarttoerisme’, een woord dat verleden jaar werd geïntroduceerd voor toeristische uitstapjes om de uitvaart van een beroemdheid, zoals prins Bernhard of André Hazes, bij te wonen.

Betekent dit dat we het woord nu nergens anders meer voor mogen gebruiken? Wie even googlet op het woord graftoerisme, komt nog heel andere betekenissen tegen. 'Graftoerisme = mensen die over het kerkhof lopen om te kijken welke dooien er nu weer bij zijn gekomen', lees ik ergens op een forum.

Graftoerisme kan ook worden gebruikt voor het toerisme in de omgeving van de piramides in Egypte of andere overblijfselen van de Oudheid.

En in een oud krantenbericht over de vindplaats van de lichamen van de vermoorde Marion en Romy van Buuren (moeder en dochtertje) lezen we: 'De vindplaats had geheim moeten blijven om 'graftoerisme' te voorkomen.'

Terug naar archief...