DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-10-2005
ALLERZIELEN ALLICHT

We zouden het bijna vergeten door al die reportages en verhalen over de moord een jaar geleden, maar op 2 november herdenken we niet alleen Theo van Gogh. Het is ook Allerzielen, de dag waarop we al onze doden herdenken. Op De Nieuwe Ooster krijgt deze herdenking een bijzondere vorm.


Onder de titel 'Allerzielen Allicht' en met als motto '... de doden niet verzwijgen, maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben...' worden op de Amsterdamse begraafplaats enkele overledenen op bijzondere wijze herdacht.

Allerzielen Allicht is een project van kunstenares Ida van der Lee i.s.m. De Nieuwe Ooster en nabestaanden die een geliefde overledene op de begraafplaats hebben liggen. Op 2 november vormt het gedenkpark het decor voor een unieke viering met licht, vuur en klank, een sfeervolle ontmoetingsplek voor de levenden. De overledenen zijn voelbaar aanwezig; hun energie, inspiratie en vitaliteit komt tot leven.

Ida van der Lee wil met kunst de traditie van Allerzielen een nieuwe impuls geven. Zij creŽert ruimte voor het collectieve gedenken naast het individuele. Bezoekers zijn niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer. Gidsen leiden groepjes rond, langs plekken waar op bijzondere wijze overledenen herdacht (kunnen) worden.

Iedereen is welkom bij Allerzielen Allicht, tussen 17.00 - 21.00 uur. (Het laatste groepje vertrekt om 20.00 uur).

Terug naar archief...