DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-10-2005
NIETS NIEUWS ONDER DE ZON

De kartonnen doodskist was weer even 'groot nieuws' de laatste maanden. Zelfs Jan Marijnissen besteedde er aandacht aan op zijn weblog. Toch is er niets nieuws onder de zon.


Al begin jaren 80 werd op de uitvaartbeurs een kartonnen kist gepresenteerd, door een Nederlands bedrijf uit Meppel naar een voobeeld uit Zweden, getest en goedgekeurd door TNO. Halverwege jaren 90 is het nog eens geprobeerd, ook gepresenteerd op de uitvaartbeurs, ditmaal met een kartonnen doodskist geïmporteerd uit Engeland. Het werd beide keren geen succes. De een zegt dat dit komt uit de uitvaartbranche niet enthousiast is en deze niet aan de klant aanbiedt. De ander zegt dat mensen het zelf niet willen.

Onlangs werd er weer één geïntroduceerd, een golfkartonnen kist ook uit Engeland. Jan Marijnissen ziet er wel wat in, liet hij merken op zijn website. 'Een stuk goedkoper voor de mensen met niet zoveel geld.' Dat klopt, de kist kost 200 euro.

Zal het nu wel lukken? Misschien wel, want er is iets vreemds aan de hand met deze nieuwe variant. Hij wordt verstopt, zodat niemand weet dat het om een kartonnen kist gaat. De kartonnen kist wordt tijdens de uitvaart in een opklapbare en herbruikbare eikenfineerkist geplaatst, de Coffin Cover genaamd. Vlak voor de crematie of begrafenis, zo is het idee, wordt de kist van golfkarton uit de 'cover' gehaald en gecremeerd of begraven. De houten kist wordt opgevouwen en in een zak gestopt, zodat deze discreet kan worden weggedragen. Die buitenkist kan vervolgens wel 50 keer gebruikt worden.

Blijkbaar is het toch iets om je voor te schamen, zo'n goedkope kartonnen kist. Maar hoe gaat dit dan bij een begrafenis? Bij een crematie kan het heel goed werken, omdat de meeste mensen niet mee de ovenruimte ingaan, maar bij een begrafenis wil je toch de kist het graf in zien zakken. Worden beide kisten later, als iedereen weg is, dan weer omhoog gehaald en de kartonnen doodskist van de Coffin Cover ontdaan? Maar dan gaat zo'n kist toch zeker geen 50 keer mee zonder zichtbare beschadigingen.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Sonja kreupeling schreef op 8-6-2015:
Geweldig een kartonnen doos,K'ben erhelemaal voor.Hopelijk komt het ook in Frankrijk in de mode.als ik het mode mag noemen...ik kijk eerder nar de ecologische kant,en prijs.


Jack van Ewijk schreef op 27-2-2014:
Beste Dame/Heer waar kan ik als uitvaartondernemer kartonnenlijk-kisten kopen?
Met vriendelijke groet, Jack van Ewijk


janny schreef op 9-8-2009:
Ik vind het een heel goed idee
en ben het ook van plan.


F.Katerberg schreef op 22-7-2009:
Waar kan deze golfkartonnen kist € 220,- besteld worden?
Alvast dank voor uw reactie
Femke Katerberg
n.b.- ik vraag dit niet alleen voor mezelf, maar ook beroepshalve.
Ik werk als professional Organizer.


Mevr.Vercoelen schreef op 10-10-2008:
Geen reactie maar een vraag.
Klopt het dat de kist niet mee de oven ingaat en gewoon wordt hergebruikt?

Redactie
Uiteraard gaat bij een crematie de kist gewoon mee de oven in.
Als u op de Coffin Cover doelt, dat staat hierboven precies te lezen hoe dat werkt.Ria Grotenhuis schreef op 29-9-2008:
Prima idee zo,n kartonnen kist,maar dan wel zonder Coffin Cover.In ons landje moet alles altijd wat lijken voor de buitenwacht.Als mijn nabestaanden mijn urn mee naar huis nemen is hij tenminste niet zo zwaar omdat de resten van een kist ontbreken.


Dhr. DeLuxe schreef op 23-10-2007:
Inderdaad een oud idee, maar de reacties stemmen mij vrolijk. Ook ik ben kunstenaar/vormgever, en had jaaaaren terug al visioenen. En ontwerpen. Kwestie is de benadering: nu is het een 'poor man's coffin', met zo'n neppe huls eromheen. Waarom niet uitkomen voor wat het is. Natuurlijk kan een kartonnen kist er uitzien als een houten (zie laminaatvloeren) en natuurlijk is zo'n kist stevig, vochtdicht en watzomeer (zie melkpakken, kartonnen meubels en zelfs kano's...)
Dit schept mogelijkheden, ook op ontwerpgebied.
Acceptatie bij de 'doelgroep' is er (sorry voor de marketingterm) met de huidige sustainability-rage, nu ligt de bal bij ontwerpers, fabrikanten, en uitvaartverzorgers.
Maar geloof me: als die er brood in zien gaat dit heel groot worden.

Investeerders of cartonnageboeren kunnen me bellen!
(Dit bedoel ik niet cynisch! 't Is mijn eerste bezoek hier, but I'm dead serious. Pun intended).


Adrie Nan schreef op 22-10-2007:
Van mij had de uitvaartbranche dit allang mogen doen. Als er voor de nabestaanden maar een kist blij de plechtiging in de kerk staat en de grond ingaat mag van mij bij het verder delven van het graf de cover verwijderd worden. Dit had men al stilzwijgend van mij mogen doen zonder het in de media te brengen.


k.peulen schreef op 30-8-2006:
Ik vind het een zeer goed idee!!Geweldig )kan ik hier informatie over krijgen?
Ik heb het dan over die kartonnen doos


Tineke Bierhuis schreef op 27-1-2006:
Onlangs bracht ik een bezoek aan een crematorium in Beijing. Daar kun je in een kartonnendoos de oven in en heb je niet zoveel geld dan mag je er gewoon een lenen tot aan de oven en ga je zonder de kartonnen doos de oven in. ( De ovens zijn daar wel anders gebouwd, dat dit ook kan.)


erik Hobijn schreef op 3-12-2005:
Ik ben kunstenaar en heb voor een gestorven vriend een kartonnen sarcofaag gemaakt. Ik noem hem de 'dooddoos', zeer mooi vormgegeven in alle eenvoud, van gebruikt karton, met zijn naam op de buitenkant en oersterk.
De nabestaanden en ook begrafenisondernemers waren allen zeer te spreken. Misschien speelde mee dat hij met liefde voor de overleden en het materiaal is gemaakt. Ik kon hem in 2 dagen maken, mede omdat ik al eerder veel in karton heb uitgebeeld: een heel restaurant, kasten tafels, en zelfs kleding. Het materiaal met zijn transportgeschiedenis en alle opdrukken heeft, wat we noemen, 'leven'. Het is geen karton direct van de fabriek. Een 'dooddoos' moet een element toevoegen aan het belijden, aan het draagbaar maken van het verlies, dat laatste is belangrijk, het is niet een zuiver praktische zaak. Al te Hollands denken in product, verkoop, nut en al dat soort termen is hier niet op zijn plaats. Als mijn moeder sterft maakt me de prijs echt minder uit, maar wel of het iets bijzonders is, of het iets is waar iedereen vol van is, of het dat laatste afscheidnemen versterkt. Dus hergebruik van een buitenkist is vermoed ik niet relevant. De andere begrafenis die ik ken van een kartonnen doos was ook omdat de vrouw altijd bezig was met recyclen, dus ook hier was de overigens armoedige doos een statement, een gebaar.
Nu ben ik weer benaderd voor een dooddoos, maar ik wil het op maat maken, voor iemand voor de familie, en net weer iets anders dan de anderen.Wim Woestenburg schreef op 21-11-2005:
Koop 'm niet te snel, er zijn omstandigheden waardoor je niet in karton kan/mag worden begraven. Ik zal niet uitweiden.


Toos Bossers schreef op 5-11-2005:
Waar kan ik terecht voor een kartonnen doodskist. Ik vind het wel een zeer goed idee.


Dettie Dekkers schreef op 15-10-2005:
Ik vind het een heel goed idee van die kartonnen doodskist.waarom zoveel geld uitgeven voor iets wat je verbrand of begraafd.En de nederlander moet zich daar niet voor schamen,Ik heb het altijd al belachelijk gevonden om zoveel geld uit te geven voor een houten kistje.Ik ben helemaal voor


J.J. Hofman schreef op 14-10-2005:
Waarom zou je in 't karton ? bij crematie blijft het zwarte verbrande karton heerlijk in de oven dwarrelen, en bij begraven stort het hele geval bij de eerste 4 scheppen zand al genadig in elkaar.Een goedkoop kistje van spaanplaat incl. eiken fineer kun je ook kopen voor rond de 200 euro !! liever dat, dan een cover kist.