DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-10-2005
NIETS NIEUWS ONDER DE ZON

De kartonnen doodskist was weer even 'groot nieuws' de laatste maanden. Zelfs Jan Marijnissen besteedde er aandacht aan op zijn weblog. Toch is er niets nieuws onder de zon.


Al begin jaren 80 werd op de uitvaartbeurs een kartonnen kist gepresenteerd, door een Nederlands bedrijf uit Meppel naar een voobeeld uit Zweden, getest en goedgekeurd door TNO. Halverwege jaren 90 is het nog eens geprobeerd, ook gepresenteerd op de uitvaartbeurs, ditmaal met een kartonnen doodskist ge´mporteerd uit Engeland. Het werd beide keren geen succes. De een zegt dat dit komt uit de uitvaartbranche niet enthousiast is en deze niet aan de klant aanbiedt. De ander zegt dat mensen het zelf niet willen.

Onlangs werd er weer ÚÚn ge´ntroduceerd, een golfkartonnen kist ook uit Engeland. Jan Marijnissen ziet er wel wat in, liet hij merken op zijn website. 'Een stuk goedkoper voor de mensen met niet zoveel geld.' Dat klopt, de kist kost 200 euro.

Zal het nu wel lukken? Misschien wel, want er is iets vreemds aan de hand met deze nieuwe variant. Hij wordt verstopt, zodat niemand weet dat het om een kartonnen kist gaat. De kartonnen kist wordt tijdens de uitvaart in een opklapbare en herbruikbare eikenfineerkist geplaatst, de Coffin Cover genaamd. Vlak voor de crematie of begrafenis, zo is het idee, wordt de kist van golfkarton uit de 'cover' gehaald en gecremeerd of begraven. De houten kist wordt opgevouwen en in een zak gestopt, zodat deze discreet kan worden weggedragen. Die buitenkist kan vervolgens wel 50 keer gebruikt worden.

Blijkbaar is het toch iets om je voor te schamen, zo'n goedkope kartonnen kist. Maar hoe gaat dit dan bij een begrafenis? Bij een crematie kan het heel goed werken, omdat de meeste mensen niet mee de ovenruimte ingaan, maar bij een begrafenis wil je toch de kist het graf in zien zakken. Worden beide kisten later, als iedereen weg is, dan weer omhoog gehaald en de kartonnen doodskist van de Coffin Cover ontdaan? Maar dan gaat zo'n kist toch zeker geen 50 keer mee zonder zichtbare beschadigingen.

Terug naar archief...