DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-10-2005
PALLIATIEVE ZORG WERELDWIJD

Hij is al weer voorbij zonder dat wij er erg in hadden: de dag van de palliatieve zorg op 8 oktober. Jammer, want er kan niet genoeg aandacht worden besteed aan al die mensen, veel vrijwilligers vooral, die ervoor zorgen dat mensen in hun laatste levensfase de aandacht en zorg krijgen die zij nodig hebben.


8 oktober was het voor het eerst dat de dag wereldwijd werd georganiseerd. Het centrale thema was 'Keuzes in de terminale fase'. De officiŽle website van de World Hospice and Palliative Care Day is te vinden op http://www.worldday.org. Daar is te zien hoe universeel deze bijzonder vorm van zorg inmiddels is.

Nederland was, in vergelijking met andere Europese landen, betrekkelijk laat met deze specialistische zorg en aandacht voor stervenden, maar heeft sinds midden jaren negentig een enorme inhaalslag gemaakt. Ons land heeft nu een wijdvertakt netwerk van tientallen hospices en bijna-thuis-huizen. Toch zijn er nog veel mensen die niet weten niet wat palliatieve zorg is en geen idee hebben welke mogelijkheden er zijn op dat gebied. Een site als www.palliatievezorg.nl kan dan zeer verhelderend zijn. En op de site http://www.dagvandepalliatievezorg.nl kan de video 'palliatieve zorg in de laatste levensfase' worden bekeken.

Wie liever iets 'in handen' heeft kan de Keuzewijzer Palliatieve Zorg aanvragen, een uitgave van het Kwaliteitsinstituut voor Toegepaste Thuiszorgvernieuwing (KITTZ). De Keuzewijzer palliatieve zorg is onlangs geheel geactualiseerd. Het boek is speciaal bedoeld voor patiŽnten en naasten en biedt veel praktische informatie over palliatieve zorg. Kijk hier voor meer informatie over de Keuzewijzer en hoe deze kan worden aangevraagd.

Terug naar archief...