DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-09-2005
HIJ HAD DE TIJD VAN ZIJN LEVEN

Dinsdag 27 september overleed regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, pas 47 jaar jong. Sinds iets meer dan een jaar wist hij dat hij darmkanker had, zodanig uitgezaaid dat genezing heel onwaarschijnlijk was. Aanstaande zaterdag verschijnt het boek Buigen als bamboe. Over leven na kanker. In dit boek worden 14 prominente Nederlanders geïnterviewd over hun ervaring met kanker. Van de Sande Bakhuyzen was één van de geïnterviewden.


Schrijver Karel Glastra van Loon was een ander. Ook hij is inmiddels overleden aan de gevolgen van kanker, in zijn geval een hersentumor. Beiden vonden het belangrijk mee te werken aan het boek, omdat ze zelf ondervonden dat de verhalen van anderen (lotgenoten) hen tot steun kon zijn. Zo zag Glastra van Loon bijvoorbeeld Lance Armstrong als een positief voorbeeld.

Willem van de Sande Bakhuyzen zegt het in Buigen als bamboe zo: "De reden dat ik aan dit boek meewerk is dat ik hoop dat door de mogelijkerwijs positieve energie die ik uitstraal een lotgenoot wellicht denkt: de schouders eronder, er zit ook een goede kant aan, nu kan ik eindelijk eens aan die postzegelverzameling gaan werken waar ik zo blij van word."

Want kanker hebben betekent niet per definitie ophouden met het leven dat je tot dan toe leidde of ophouden met de dingen die je graag doet. In zijn geval was dat films maken.

Hij zei zelfs dat hij, sinds hij wist kanker te hebben, 'de tijd van zijn leven had'. "Ik voel me omringd door mensen. En dat is geweldig. Ik heb de afgelopen periode ontdekt, hoe gek het ook is dat over jezelf te vertellen, dat ik heel erg geliefd ben en dat is een fantastisch gevoel. Ik heb in mijn projecten niet te klagen over de intermenselijke relaties en de sfeer op de set. Die is altijd goed. Bovendien liggen in dit vak werk en privé erg dicht bij elkaar, want het zijn heel intieme relaties die je met mensen aangaat. Dus dat het met heel veel mensen behoorlijk goed zit wist ik wel, maar dat dat gevoel zo op me af kwam, van zoveel verschillende kanten en zo warm en liefdevol, dat was een fantastische ontdekking. Of bevestiging. Sommigen zeiden tegen mij: wat jij hebt gezaaid, oogst je. Dat vind ik wel een fijne gedachte."

Vandaag gaat Leef!, de een na laatste film die Willem van de Sande Bakhuyzen maakte, in première. In voorjaar 2006 komt zijn allerlaatste film uit: Ik omhels je met duizend armen, naar het boek van Ronald Giphart.

Buigen als bamboe. Over leven na kanker is geschreven door Rob Bruntink en (dood.nl-redacteur) Anja Krabben. Het is verschenen bij uitgeverij Plataan en kost € 14,95, ISBN 90 5807 261 4.

De 14 geïnterviewden, in alfabetische volgorde: Jacqueline Blom, Elco Brinkman, Annie Brouwer-Korf, Jacob Gelt Dekker, Karel Glastra van Loon, Frédérique Huydts, Gunilla Kleiverda, Sylvia Kristel, Henk Krol, Hannie van Leeuwen, Bibian Mentel, Eric Nordholt, Willem van de Sande Bakhuyzen en Ivan Wolffers.

Terug naar archief...