DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-09-2005
HANDLEIDING 'SU´CIDE IN DE MEDIA'

Jaarlijks plegen vijftienhonderd mensen in Nederland zelfmoord. Nog eens vijftienduizend Nederlanders doen elk jaar een su´cidepoging. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door verkeerde berichtgeving het aantal zelfmoorden kan toenemen. Daarom heeft de Ivonne van de Ven Stichting de eerste Nederlandse richtlijn voor su´cide in de media uitgebracht.


De Ivonne van de Ven Stichting is opgericht met als doel su´cide als urgent maatschappelijk probleem aan de orde te stellen, su´cidepreventie te verbeteren, wetenschapelijk onderzoek naar su´cide te bevorderen en de kwaliteit van hulpverlening aan nabestaanden te verhogen.

Met de handleiding 'Su´cide in de media, een richtlijn' verschaft de stichting informatie aan de media en biedt steun bij het verantwoord berichten over zelfmoord. De richtlijn is met wetenschappelijke begeleiding tot stand gekomen (Ad Kerkhof, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit). Ook hebben verschillende journalisten aan de handleiding meegewerkt.

Gebleken is dat zelfdoding soms 'besmettelijk' kan zijn door verkeerde berichtgeving in de media. Dit risico is bijvoorbeeld aanwezig wanneer er te gedetailleerd ingegaan wordt op de methode van zelfdoding of wanneer su´cide geromantiseerd wordt.

De richtlijn kan worden gedownload op de site van de Ivonne van de Ven Stichting.

Terug naar archief...