DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-08-2005
BOEK VOOR JONGEREN DIE STERVEN

Sinds kort is het werkboek Ik ga dood! Wat nu? te koop, een werkboek voor jongeren die weten dat ze gaan sterven. Het klinkt vreemd als je het zo leest: Een werkboek voor jongeren die doodgaan?


Het boek is bedoeld voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Dit is wat de uitgever erover schrijft:
'Samen met de hoofdpersoon uit het boek gaat de jonge lezer een aantal moeilijke vragen rondom zijn naderende dood proberen te beantwoorden. Op speelse wijze wordt de lezer van een aantal algemene onderwerpen zoals 'ikke', 'vrienden' en 'school' geleid naar de moeilijker kwesties zoals 'ziek', 'doodziek', 'afscheid' en 'doodgaan'. Elk thema begint met een inleidend verhaal. Na dit verhaal volgen allerlei vragen en opdrachten. Dit werkboek kan ervoor zorgen dat alles wat de jongere bezig houdt omtrent zijn naderende sterven bespreekbaar wordt. Ook krijgt hij, al lezende en werkende, meer grip op zijn eigen emoties en gevoelens.'

Zou er een publiek voor zijn? Wij vroegen de mening van een expert, Koos Dubbelman. Dubbelman was de oprichter en jarenlang directeur van theatergroep Werktuig, die theaterprojecten maakt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, was recensent van kinderboeken voor Doodgewoon en heeft nu een eigen trainingsbureau voor werkenden in het onderwijs. (Verdiepingen training & advies)

Dubbelman: "Ik vind het concept een beetje vreemd: wie heeft er behoefte aan zo'n boek? Het publiek wordt nog kleiner omdat het boek nogal nauwkeurig is over de leeftijd van de hoofdpersoon; oudere kinderen hebben er daardoor al snel geen trek meer in. En het publiek wordt nog kleiner omdat de hoofdpersoon een jongen is; en daarmee minder aantrekkelijk voor meisjes."

"Uiteindelijk moeten de ouders dit boek kopen en ook dat lijkt me een grote drempel: wie geeft zijn kind dat op sterven ligt dit werkboek? Erg geheim kan het niet zijn want als het kind gestorven is, wordt het werkboek natuurlijk door de ouders bekeken - en een beetje kind snapt dat prima."

"Maar toch... de vragen zijn soms treffend, man en paard worden genoemd en de toon is open maar positief. Kortom: het lijkt me een boek waar geen publiek voor is maar mócht het gebeuren dat dit werkboek in handen komt van een stervende jongen van de juiste leeftijd, en dat kind heeft de puf om ermee aan de slag te gaan, dan zou het best kunnen dat dit kind er veel aan heeft."

Ik ga dood! Wat nu? is geschreven door Susanne Dietvorst, Claudia Heijens, Haitske Plasmans en Peter Plasmans en wordt uitgegeven door Van Tricht uitgeverij. het kost € 27,50. Isbn: 90 734 6076 X.

Terug naar archief...