DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-08-2005
HELFT VAN DE EUTHANASIEVERZOEKEN GAAT NIET DOOR

Nog niet de helft van de patiŽnten die hun dokter om euthanasie of hulp bij zelfdoding vragen, sterft uiteindelijk op die manier. (44 procent.) Eťn op de 8 verzoeken stuit op een weigering. Over het algemeen houden artsen zich aan de regels.


Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam onder leiding van euthanasie-onderzoeker prof. dr. Gerrit van der Wal, dat deze week werd gepubliceerd in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Pati√ęnten waarbij het verzoek tot euthanasie tot uitvoer wordt gebracht hebben vaker last van pijn, aanhoudende misselijkheid en overgeven, vermoeidheid en algehele malaise. Zij lijden bijna altijd aan kanker en zijn 40 to 80 jaar oud.

Belangrijkste redenen voor artsen om te weigeren op het verzoek tot levensbeŽindiging in te gaan zijn verminderde wilsbekwaamheid van de patiŽnt, twijfels over de ondraaglijkheid van het lijden en het nog aanwezig zijn van mogelijkheden om het lijden te verzachten. Euthanasieverzoeken van patiŽnten ouder dan tachtig blijken vaker te worden afgewezen dan die van jongere patiŽnten. de onderzoekers vermoeden dat dat komt omdat bij deze patiŽnten vaker wordt getwijfeld aan hun wilsbekwaamheid.

Een derde van de patiŽnten sterft voordat de procedure is afgerond of trekt het euthanasieverzoek zelf weer in. Eťn op de 8 patiŽnten zijn 'intrekkers'. "Heel verrassend," noemt ťťn van de onderzoekers dit. "Dat betekent dat je echt tot op het laatste moment moet blijven vragen of de patiŽnt het heel zeker weet."

Terug naar archief...