DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-08-2005
WEG MET DE STANDAARDPOLIS

Weg met de standaardpolis en meer aandacht voor de diversiteit in de Nederlandse samenleving. Oˇk op het gebied van de uitvaart. Daarvoor pleit de ouderenbond ANBO.


Uitvaartverzekeraars moeten meer aandacht hebben voor de verschillende uitvaart- en rouwrituelen bij migranten. Ze moeten om te beginnen beter aangeven welke handelingen wel of niet onder hun verzekering vallen, of wat dit extra kost.

Gangbare Nederlandse vormen van rouw en uitvaart verschillen van gebruiken bij andere culturen. Turkse en Marokkaanse Nederlanders versturen bijvoorbeeld nooit rouwkaarten; zij kondigen een overlijden mondeling aan. De Hindoegemeenschap geeft overlijdensberichten vooral door via de telefoon en eigen radiostations. Deze kosten van cultuurspecifieke vormen van aankondiging vallen echter niet binnen de uitvaartverzekering. Moslims geloven niet in crematie, Hindoes begraven zelden hun doden en bij de Indische gemeenschap zijn zowel crematie als begrafenis gangbaar.

Andere culturele gebruiken - zoals ter aarde bestelling zonder kist, inmetselen in een nis, uitvaart op de dag van overlijden of later dan vijf dagen - verdragen zich niet met de wettelijke Nederlandse normen en omgangsvormen. Ze worden meestal niet door de verzekering gedekt of men moet er extra voor betalen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het honorarium van een Hindoestaanse priester of Korangeleerde die gebeden voordragen nadat iemand is overleden.

De ouderenbond heeft de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding gevraagd stappen te ondernemen richting uitvaartverzekeraars en -ondernemers.

ANBO heeft de diverse uitvaarten en rouwrituelen ge´nventariseerd. Het overzicht kan hier worden gedownload.

Terug naar archief...