DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-08-2005
NABESTAANDEN GEZOCHT

Kunstenaar Ida van der Lee zoekt nabestaanden die willen meedoen aan een Allerzielen-project op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. 'Allerzielen Allicht' is een experimenteel project waarin kunstenaars en nabestaanden de doden een gezicht geven.


Allerzielen (2 november) is van oorsprong de dag voor katholieken om te bidden voor gestorvenen die nog niet in de hemel zijn, maar inmiddels is deze dag geadopteerd door de protestantse kerken en niet-gelovigen om eens per jaar de doden te herdenken. Er zijn herdenkingsconcerten, herdenkingsadvertenties en herdenkingswebsites. Dit jaar vindt er op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam een heel bijzonder Allerzielen plaats. Initiatiefnemer is kunstenaar Ida van der Lee. Het project: Allerzielen allicht.

Van der Lee wil met Allerzielen Allicht de doden een gezicht geven. Wie waren zij? Wat hebben zij ons nog te vertellen? Zij noemt het een 'onderzoek om eigentijdse en collectieve rituelen te ontwikkelen en de dood een betere plek in het leven te gunnen.'

Nabestaanden kunnen gebruik maken van de diensten van kunstenaars om op bijzondere wijze portretten van overledenen te maken in de meest ruime zin en op allerlei manieren. Het kan met tekst, licht, fotografie, film, beeld, eten. Nabestaanden kunnen ook zelf initiatieven ontplooien om de energie, inspiratie en vitaliteit van hun dierbaren weer tot leven te wekken. Van der Lee: "Ik zie een begraafplaats voor me die bij het vallen van de avond mooi is uitgelicht. Mensen met fakkels lopen in kleine groepjes achter hun gids langs de graven. Op zerken en monumenten worden lichtbeelden geprojecteerd, er klinkt gefluister, muziek, er wordt gedanst en gegeten. Je ruikt wierook."

Tijdens 3 bijeenkomsten die in september in de kantine van De Nieuwe Ooster zullen plaatsvinden, ontmoeten kunstenaars en nabestaanden elkaar. Kunstenaars vertellen dan over hun werk, geven lezingen en presentaties.

Nabestaanden krijgen van te voren informatie toegezonden over het project, over de kunstenaars en hun zienswijzen ten aanzien van gedenken. De bedoeling is dat nabestaanden vervolgens contact leggen met een kunstenaar. Samen kunnen zij ideeën en herinneringen gebruiken om tot een nieuw portret van de overledene te komen. Nabestaanden hebben het laatste woord en moeten zich er goed bij voelen. Zij bepalen de loop van het proces.

Nabestaanden die hier aan mee willen doen kunnen zich tot 10 september opgeven via de e-mail bij Ida van der Lee: idavanderlee@planet.nl, of telefonisch bij Rick Shamier van De Nieuwe Ooster op tel 020 608 06 43.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Leen Fröberg. schreef op 5-2-2008:
Dag Ida, Ik hielp je bij het afbreken van het café in Glanerbrug. Weet je nog? Een ervaring die veel indruk op me maakte. Volg je in de mate van mijn mogelijkheden.
Ik ben nog steeds spreker bij uitvaarten. www.scriptamanent.nl
Zelfstandig begonnen en nu met ons vieren.
Hartelijke groet Leen.


Troostbosch Wies Toebosch schreef op 29-12-2006:
Een prachtig iniatief, waarbij ik zeer benieuwd ben naar hoe de bijeenkomst(en) zijn verlopen. Via Kristel van der Sanden hoorde ik vandaag pas van deze gebeurtenis. Is er beeldmateriaal beschikbaar? of een andere uitwisseling mogelijk?
Een vriendelijke groet
Troostbosch Uitvaart- en rouwbegeleiding
Wies Toebosch


lean van 't hooft schreef op 4-10-2005:
Jammer dat ik nu pas lees over dit initiatief en wellicht te laat om te participeren. ik zie zoveel raakvlakken met zaken die ook mij boeien. Kan ik het 'op afstand' nog volgen of straks uitgenodigd worden voor de eindpresentatie?!