DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-07-2005
EEN LEVEN IN DIENST VAN STERVENDEN

Het bericht is hier wat later doorgekomen, maar op 14 juli overleed in Engeland Dame Cicely Saunders, 87 jaar oud. Zij was, zoals Bert Keizer haar gisteren in zijn column in Trouw noemde 'de kampioen van de zachte landing'.


Cicely Saunders kan gezien worden als de grondlegger van de palliatieve zorg en hospices. Om te beginnen in Engeland, maar andere landen volgden, waaronder Nederland. Saunders richtte in 1967 het eerste hospice op, het St. Christopher's Hospice in Londen, waarna er vele huizen in Groot-BrittanniŽ en elders volgden.

In hospices en bijna-thuis-huizen staan patiŽnten en familie centraal. Artsen en verpleegkundigen, maar vooral vrijwilligers ondersteunen hen. Niet alleen in medisch en verpleegkundig opzicht, maar vooral ook in emotioneel en spiritueel opzicht.

Bert Keizer in Trouw: 'Haar boodschap was: als er medisch niks meer gedaan kan worden dan is er nog zo verschrikkelijk veel te doen. Zij bood stervenden haar volledige aandacht en bestreed hun pijn. Zij lachte de ziekenhuisartsen uit als die haar er vanuit hun bastion op wezen dat patiŽnten verslaafd zouden raken door de hoeveelheden morfine die zij hun gaf. "Nou en?", zei Saunders. Pijnbestrijding was verreweg het belangrijkste maar niet het enige onderdeel van de revolutie die zij predikte. Wat wij nu noemen 'palliatieve geneeskunde' is een vorm van lijdensverlichting voor stervenden die door het ongelooflijke doorzettingsvermogen van Saunders is uitgegroeid tot een indrukwekkende discipline.' [...] 'Ik denk dat het een schande is dat deze vrouw nooit de Nobelprijs voor geneeskunde heeft gekregen, want in termen van lijdensvermindering is haar bijdrage aan ons vak van onschatbare waarde geweest.'

Saunders begon haar carriŤre als verpleegster. Ze werd arts toen ze 38 was. Ze heeft ooit tijdens een symposium gezegd dat zij bij voorkeur een langzame dood wilde sterven, zoals bij kanker. Dat zou haar de tijd geven haar leven te overdenken. Op 22 juni vierde zij haar 87ste verjaardag. Drie weken later overleed ze. In het door haar zelf gestichte St. Christopher's Hospice in Londen. Aan kanker.

Zie ook:
Thuis of bijna thuis

Terug naar archief...