DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-07-2005
VAN ROKEN KRIJG JE KANKER

De Britse epidemioloog en kankerspecialist Sir Richard Doll was de eerste die het verband tussen roken en longkanker aantoonde. Hij stopte zelf met roken in 1948. Hij overleed afgelopen zondag, op 92-jarige leeftijd. Zijn pionierswerk heeft geleid tot een drastische daling van het aantal rokers.


Volgens een collega-epidemioloog heeft 'Doll door zijn werk in de 20ste eeuw miljoenen mensen een vroegtijdige dood bespaard. En zal nog eens tientallen miljoenen mensen in de huidige eeuw een langer leven geven. Want Doll was uniek in de medische geschiedenis.'

Doll begon deed eind jaren veertig een onderzoek naar de gevolgen van roken. Hij en zijn medewerkers interviewden mensen die in Londense ziekenhuizen waren opgenomen met de vermoedelijke diagnose longkanker. Al na een paar jaar stelde hij dat roken een belangrijke oorzaak van longkanker was. Doll werd voor die ontdekking in 2001 in de adelstand verheven. Rijkelijk laat. Na de publicatie van Doll's duidelijke coclusie dat roken tot longkanker leidt, geloofde jarenlang niemand dat. Doll ging door en begon 1951 een onderzoek naar het rookgedrag van Britse huisartsen. Bijna 35.000 artsen deden meer dan vijftig jaar mee. Vorig jaar publiceerde Doll en medewerkers de resultaten. De niet-rokers leefden gemiddeld 10 jaar langer dan de rokers. Wie op een leeftijd van 30, 40 50 of 60 jaar stopt wint daarmee nog 10, 9, 6 of 3 levensjaren.

Zie ook:
Roken doet lezen.

Terug naar archief...