DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-07-2005
EEN OUDERWETS ZELFVERKOZEN DOOD

Zeven jaar geleden verdween hij, de Atheense hoogleraar Dimitris Lianídis. Van de ene op de andere dag. Onlangs werd zijn skelet gevonden, in een grot in het gebergte Taygetos op het Griekse vasteland. Een neef heeft op verzoek van de hoogleraar deze zelfverkozen zelfmoordplek al die tijd geheim gehouden.


Na de verdwijning van de hoogleraar doken in de pers speculaties op. Lianídis zou nooit meer terugkeren. Studenten zeiden dat hij in zijn laatste colleges steeds vaker uitweidde over een filosofisch benadering van de dood, naar voorbeeld van de filosofen Socrates en Empédokles. Alleen zijn neef wist dat Lianídis inderdaad op weg was gegaan om zelfmoord te plegen. Zijn moeder en echtgenote bleven op zijn terugkeer hopen, zijn dochter geloofde daar niet in.

De neef wist in welke grot de filosoof zich had teruggetrokken. Hij had de opdracht gekregen daar pas na zeven jaar in door te dringen. Daar werd het skelet gevonden van de hoogleraar. DNA-onderzoek heeft dit bevestigd. Zijn kleren waren nog intact, de aantekeningen die hij tot het laatst heeft gemaakt zijn niet meer leesbaar. De naald waarmee hij zichzelf een dodelijke injectie had toegediend, lag naast hem. Evenals een halflege fles wijn.

In de zeven jaar oude afscheidsboodschap die de hoogleraar aan zijn neef had gestuurd stond: 'Ik zal sterven, Dood, niet als jij het wil, maar als ik het wil... ik bestrijd jouw wil. Ik bestrijd jouw macht.'

Terug naar archief...