DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-07-2005
LIEVER EEN KANTOOR DAN EEN BEGRAAFPLAATS

Het Limburgs Dagblad van vandaag meldt dat woningstichting Servatius toestemming heeft gekregen om de Lambertuskerk aan het Emmaplein in Maastricht om te bouwen tot kantoor. Het plan om van de kerk een overdekte begraafplaats te maken is daarmee van de baan.


Het idee was van Palenque, om van de Sint Lambertus een begraafplaats te maken. De plannen waren vergevorderd, maar Servatius heeft er uiteindelijk voor gekozen de kerk zelf te gaan betrekken. Het kerkbestuur, bisdom en buurtplatform steunen het plan van de woningstichting.

Het is de bedoeling dat het middenschip van de kerk open blijft; het wordt ingericht voor congressen en klassieke concerten. De zijbeuken worden afgesloten met glazen wanden, waarachter in vier verdiepingen kantoren worden gemaakt. In 2007 moet begonnen worden met de bouw.

Wethouder W. Hazeu van Maastricht (GroenLinks, monumenten) laat weten dat beide opties, van Palenque en Servatius, interessant waren, maar dat de plannen van Servatius net iets aantrekkelijker waren. De functie van kantoor brengt bijvoorbeeld iets meer levendigheid in de buurt, ten opzichte van een begraafplaats. Het idee om in de kerk grafnissen, urnennissen en gedenktegels te maken, houdt het stadsbestuur nog in portefeuille. Bekeken wordt of dit een optie is voor een van de andere kerken die de komende jaren komen leeg te staan in Maastricht.

Terug naar archief...