DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-06-2005
115 JAAR OUD

Deze week (29 juni) werd de oudste vrouw (en persoon) ter wereld, de Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, 115 jaar. Het CBS meldt dat ons land op 1 januari jongstleden 1381 honderdplussers telde.


Van Andel-Schipper is volgens de Guinness World Records de oudste persoon ter wereld. Ze woont in een verpleeghuis in Hoogeveen. Haar ogen gaan achteruit, evenals haar gehoor, maar ze is geestelijk nog totaal van deze tijd. Ze is een groot fan van Ajax, die ze 80 jaar geleden (!) voor het eerst heeft zien spelen.

Wie weet hoeveel van de huidige 1381 honderdplussers haar record gaan evenaren. Volgens het CBS zijn deze honderdplussers de snelst groeiende leeftijdsgroep. In één jaar tijd is hun aantal met 91 toegenomen.

Een halve eeuw geleden telde ons land zo’n 40 inwoners van 100 jaar of ouder. Vanaf 1960 verdubbelde dit aantal iedere tien jaar. Rond 1990 vertraagde de toename. Dit kwam door de ongunstige ontwikkeling van het sterfterisico van mannen tussen eind jaren zestig en begin jaren tachtig. Sindsdien dalen de sterfterisico’s van mannen naar verhouding sneller dan die van vrouwen. Dit heeft echter nog geen effect op de aantallen 100-plussers. Momenteel is maar een op de zes 100-plussers een man.

De groei van het aantal 100-plussers komt vooral door de gedaalde kans te overlijden op middelbare en ‘jongbejaarde’ leeftijd. Op de allerhoogste leeftijden zijn deze sterfterisico’s veel minder veranderd. Er worden dus meer mensen oud, maar van hen bereiken slechts weinigen extreme ouderdom. De gemiddelde leeftijd van 100-plussers was 102,1 jaar. Dit bleef in de afgelopen eeuw vrijwel onveranderd.

Terug naar archief...