DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-06-2005
VRIENDEN ZIJN GEZOND

Niet familie maar vrienden zijn een belangrijke voorwaarde voor een lang en gezond leven. Dit blijkt uit een onderzoek in AustraliŽ onder ouderen.


Diverse eerdere onderzoeken wezen al uit dat een sterk sociaal netwerk ouderen letterlijk langer in leven houden. Uit dit Australisch onderzoek blijkt dat je daarbij blijkbaar een verschil kunt maken tussen familiecontacten en contacten met vrienden.

De studie volgde 1500 mensen die ouder zijn dan 70 jaar. Degenen die in het begin zeiden met vijf of meer vrienden intensief contact te onderhouden, hetzij per telefoon hetzij door elkaar te ontmoeten, hadden 22 procent minder kans te sterven in de daarop volgende tien jaar dan zij die zeiden maar enkele, verre vrienden te hebben. Nauwe banden met kinderen of andere familieleden leken daarop geen enkel effect te hebben.

De reden? De wetenschappers suggereren dat vrienden minder snel een bron van negatieve stress vormen dan kinderen of broers en zussen. Je vrienden heb je zelf uitgekozen, je familie niet.

Terug naar archief...