DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-06-2005
CREMATORIUM NR. 62

Vandaag opent een nieuw crematorium zijn deuren: het Yarden Crematorium Slingerbos in Ede. Het is - als we goed geteld hebben, we kunnen er 1 of 2 naast zitten - nummer 62 in Nederland. Plannen voor nog meer crematoria liggen op diverse plekken in Nederland op tafel. Cremeren is sinds enige jaren populairder dan begraven.


Het laatste decennium was het crematiepercentage redelijk stabiel op net iets minder dan vijftig procent. In 2003 werden er voor het eerst meer mensen gecremeerd (50,9%) dan begraven. In 2004 was dit gestegen tot 51,5 procent.

Als we het aantal overleden dat gecremeerd wordt - in 2004 waren dat er 70448 - delen door het aantal crematoria, komen we op 1136,25 overledenen per crematorium. Dat zijn 3,5 overledenen per dag per crematorium (zondagen niet mee gerekend). Dat is een mooi aantal. Hebben we nog meer crematoria nodig? Is Nederland niet al aardig voorzien? Gezien de, soms ver gevorderde, plannen voor nieuwe crematoria die her en der te vinden zijn, denken velen blijkbaar van niet. Het hangt van de plek af, meent Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden. 'Het nieuwe crematorium in Ede komt in een omgeving waar mensen nog te weinig de keuze hadden tussen cremeren en begraven.' het zal naar verwachting zon 600 uitvaarten per jaar verzorgen.

Yarden spreekt van 'het modernste crematorium van Nederland'. Het gebouw beschikt over de grootste oven van Nederland, geschikt voor zowel normale als extra brede of hoge kisten. Gezien de nog steeds toenemende gemiddelde lichaamslengte en gewicht van Nederlanders is het crematorium hiermee voorbereid op de toekomst.

Terug naar archief...