DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-06-2005
PRIESTERWEDUWEN

Zijn we sinds enige tijd bekend gemaakt met het begrip 'schaduwweduwe' (in de Van Dale is dit woord nog niet te vinden), nu blijken er ook al priesterweduwen te zijn, heel bijzondere schaduwweduwen zou je kunnen zeggen.


Schaduwweduwes zijn de vroegere minaressen van een overledene. (Schaduwweduwnaren zijn er ook, maar veel minder.) De officiŽle vrouw en rechtmatige weduwe en erfgename krijgt alle aandacht, de minnares en schaduwweduwe kan nergens terecht met haar verdriet en rouw. Uitvaartonderneemster Carolien Harrems komt op voor de door de (uitvaart)wereld 'vergeten groep vrouwen', heeft er een speciale website voor opgericht en wil geheime minnaressen hulp bieden bij de rouwverwerking.

Over een heel speciale groep van schaduwweduwen is op haar site niets te vinden, wel in de Trouw van gisteren. De vriendin en de weduwe van meneer pastoor.

In de krant komt onder Adrie de Jong aan het woord, voorzitter van Magdala, een stichting die vriendinnen van priesters ondersteunt. Ze geeft voorbeelden waaruit duidelijk blijkt hoeveel verborgen leed er schuil gaat achter het priesterambt. 'Zo heeft de zwangere vriendin van een jonge priester onlangs toch maar gekozen voor een abortus.' Er zijn 100 vrouwen aangesloten bij Magdala. Via publieke erkenning wil de stichting een eind maken aan de geheimzinnigheid rond vriendinnen van priesters. De Jong: "Bijna al onze leden zitten in een situatie waarin ze onzichtbaar geworden zijn. Dat gaat knellen."

Als de pastor of priester overlijdt, staat de vriendin meestal met niets. En van het bisdom valt weinig te verwachten. Zo bemiddelde De Jong onlangs op een van de bisdommen voor een vrouw, die na de dood van haar priestervriend een gerechtelijke procedure had aangespannen om haar eigendommen (waaronder hond en auto) terug te krijgen.

De Jong: "Vrouwen houden hun partner ook na zijn dood de hand boven het hoofd. Zelfs als er geen goed testament gemaakt is. Toch zijn ze daar uiteindelijk zelf de dupe van. We waarschuwen vrouwen dan ook voortdurend in onze nieuwsbrieven: maak een testament, regel een partnerschapsregistratie. Ook al is het niet toegestaan, net als kerkjuristen vinden wij dat zo'n regeling in het privť-domein thuishoort"

Terug naar archief...