DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-05-2005
GAT IN DE MARKT VOOR TREURENDE WEDUWES

Is het een nieuwe trend, of zijn het slechts enkele die het doen? Een afdruk laten nemen van de vinger, hand of het gezicht van de overledene en die in een sieraad, urn of ander object laten verwerken en vereeuwigen. Maar waarom hiervoor geen andere (meer intieme) lichaamsdelen nemen?


Inmiddels zijn er diverse aanbieders. De eerste met dit 'nieuwe' product was Van der Stappen Uitvaartverzorging. Op hun website staat te lezen: 'Naast de mogelijkheid om een handafdruk van een overledene te maken, kunnen ook de handen van een nabestaande worden afgedrukt. Wanneer in deze handen een sierurn met de as van de overledene wordt geplaatst, krijgt men een zeer persoonlijke en unieke urn. De symbolische waarde speelt hierbij een belangrijke rol. In principe kunnen de handen met iedere urn gecombineerd worden.'

Het bedrijf Procasting, een edelmetaalgieterij, laat weten de tweede prijs te hebben gewonnen in de International Funeral Awards met hun vingerafdrukhanger. En Always Remember Lifecasting mailt ons dat zij gespecialiceerd zijn in lifecasting en 3-D handafdrukken van mensen.

De verkoopteksten van al die bedrijven zijn geheel inwisselbaar: 'Met een afgietsel van de handen hebben de nabestaanden een tastbare herinnering van een geliefd persoon. Handen kunnen van een geliefd persoon gemaakt worden als mensen ernstig ziek zijn (of eerder) of als mensen net zijn overleden. Dit kan zelf door familie worden gedaan en kan erg mooi zijn in het proces van rouwverwerking. Mensen hebben steeds vaker een toenemende persoonsgebonden wens rondom de uitvaart. Always Remember werkt wensgebonden en biedt mensen de mogelijkheid om een overledenen te herdenken.'

Always Remember noemt alleen de handafdrukken als aandenken aan een overledene. Waarom eigenlijk? Want wie hun site bekijkt ziet dat de mogelijkheden legio zijn: bolle, zwangere buiken, fraaie achterwerken, brede mannenborsten. 'Lifecasting is de perfecte manier om een uniek kunstwerk van jezelf te maken. Voor jezelf, je partner of wellicht zelfs voor iemand anders. Voor een jubileum, een trouwdag, zoveel jaar bij elkaar. Of gewoon uit liefde. Met een sensueel tintje of juist subtiel. Het beeld laat elk detail van het lichaam zien. Het is 1:1 en levensecht.'

Je gaat bijna vanzelfsprekend op zoek naar het meer pornografische werk. Tevergeefs. Het kan toch niet anders of de mensen van Always Remember zullen ook menig stijve penis vereeuwigd hebben? En is dát geen gat in de markt? Het is natuurlijk wel aardig voor treurende weduwes, zo'n handafdruk van hun man, maar hebben ze niet veel meer aan een afdruk van zijn edele deel in betere dagen?

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


h schreef op 15-9-2005:
hihihihihihihih


Chantal Ophoff schreef op 30-6-2005:
Het kan hoor, bij www.w-doubleyou.com, Voor 70 euro heb je een dhz-setje. Naar believen kun je er een dildo of een vibrator van maken. Ik neem aan dat je de afdrukmaterialen goedkoper kunt vinden bij een zaak voor artistieke benodigdheden. OOk leuk voor vinex-weduwes en zakenreisweduwes.


mja schreef op 1-6-2005:
Goed idee! Een op maat gemaakte dildo met de vorm van lengte van het lid van de overleden echtgenoot! Gat in de markt, ik brom het u.


John van den Ende schreef op 31-5-2005:
Laag bij de grond hoor...een hand is mooi, maar een edel deel?? Net of je je partner wel kunt missen, maar niet zijn .....


rick schreef op 26-5-2005:
Mooi journalistiek praatje. Ik heb nemalijk bij always Remember een handafdruk van mijn ernstig zieke partner laten maken. Zo ontzettend respectvol en menselijk zijn de mensen van dat bedrijf. ..