DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-05-2005
EERSTE FUNERAIR JAARBOEK

Hij wordt steeds uitgebreider en interessanter: de site dodenakkers.nl. Nu is ook de eerste papieren uitgave verschenen van de Stichting Dodenakkers.nl: Funerair Jaarboek 2004.


De Stichting Dodenakkers.nl heeft ten doel het op populair-wetenschappelijke wijze inzicht geven in de funeraire cultuur in Nederland middels de website dodenakkers.nl en het uitdragen van kennis over funeraire cultuur in de ruimste zin.


Als thema voor het eerste jaarboek werd gekozen voor 'Politiek en de Dood', aangezien wetgeving en politiek altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de dood. En geschiedenis leeft, meent de stichting. 'Zo is met de naderende toetreding van Turkije tot de EU ook de discussie weer opgelaaid over de erkenning door Turkije van de genocide op de Armeense bevolking. Het geeft aan dat het belangrijk is om naar het verleden te kijken en niet te vergeten. Geschiedenis is niet alleen het verleden, geschiedenis bepaalt ook de toekomst. Het funeraire erfgoed hoort daar ook een rol in te spelen.' In het jaarboek staat een artikel over het omstreden Armeens monument op begraafplaats De Boskamp in Assen.

Verder artikelen over de geschiedenis rond de lijkbezorging en de groeiende invloed daarop van de overheid, over het einde aan het begraven in de kerk, over de dood als politieke strafmaatregel en over de politieke moord in Nederland.

Het jaarboek telt 74 pagina's en lijkt qua uitgave meer op een tijdschrift dan op een boek. (Geen harde kaft.) Geïnteresseerden maken € 10.00 over op rekening 379999455 t.n.v. Stichting Dodenakkers.nl te Soest ovv naam en adres.

Terug naar archief...