DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-05-2005
IS EUTHANASIE ECHT GOED GEREGELD?

Wie wil meepraten over euthanasie is op 31 mei aanstaande welkom bij de NCRV op een discussie-avond over dit onderwerp. Directe aanleiding voor het debat is een onlangs gepubliceerd zwartboek over de euthanasiepraktijk in Nederland. Is euthanasie wel goed geregeld in ons land? Waarom wordt aan het verzoek om euthanasie dan zo weinig gehoor gegeven?


Uit onderzoek van de regering is gebleken dat 60 procent van alle euthanasieverzoeken in ons land niet worden ingewilligd. Bij 15 procent van de verzoeken waren artsen niet bereid tot hulp bij levensbeŽindiging omdat niet aan alle zorgvuldigheidseisen zou zijn voldaan. Bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) komen dagelijks signalen binnen dat artsen onder euthanasieverzoeken proberen uit te komen. Dat leidde onlangs tot het boek Euthanasie. De praktijk anders bekeken.

Volgens de artsenorganisatie KNMG is euthanasie geen recht van de patiŽnt, maar moeten arts ťn patiŽnt samen de regie voeren over het sterven. De PatiŽnten Consumenten Federatie daarentegen is veel stelliger: het behoort juist toe aan de keuzevrijheid van de patiŽnt. Maar word je als patiŽnt nog wel in staat gesteld keuzes te maken en beslissingen te nemen als je ongeneeslijk ziek bent? Wie is nu eigenlijk de baas over het leven en sterven, de patiŽnt of de arts?

Op 31 mei zullen artsen, beleidsmedewerkers, politici en nabestaanden met elkaar in debat gaan over de euthanasiepraktijk in Nederland. Te gast zijn onder meer Joep Douma (oncoloog ziekenhuis Rijnstate), Iris van Bennekom (directeur Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie), Peter Holland (voorzitter KNMG) en Rob JonquiŤre (directeur Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

Het NCRV-debat wordt gehouden in het AKN-gebouw, ís-Gravelandseweg 80 te Hilversum, vanaf 20.00 uur. Het debat is gratis toegankelijk. Belangstellenden moeten zich wel vooraf aanmelden via telefoonnummer 0900-0215 (25cpm) of via www.ncrv.nl/activiteiten.

In juni zendt de NCRV opnieuw de documentaireserie 'Regie over eigen leven en sterven'. Rob Hof filmde bijna twee jaar lang op de afdeling oncologie van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Hij volgt in het drieluik 'Regie over eigen leven en sterven' het verhaal van een aantal patiŽnten vanaf de diagnose tot aan de dood. In elke film ligt de nadruk op de omgang van behandelaars, artsen, verpleegkundigen en zielzorgers met de patiŽnten; mensen die nog steeds de regie van hun eigen leven in handen willen nemen, ook al hebben ze een vreselijke schok achter de rug.

Uitzenddata: 6, 13 en 20 juni.

Terug naar archief...