DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-05-2005
WAREN DE PAUSELIJKE SCHOENEN GELIJMD BIJ OPBARING?

Paus Johannes Paulus II is waarschijnlijk wl gebalsemd, zo doet Het Uitvaartwezen uit de doeken, maar het raadsel van de rechtop staande voeten kan het blad niet oplossen. In het meinummer van het vakblad worden enkele uitvaarttechnische zaken rond de dood van de vorige paus belicht.


Een woordvoerder van het Vaticaan liet voor de uitvaart weten dat de paus niet gebalsemd is, maar dat het lichaam wel op 'een andere manier' door medici van een ziekenhuis in Rome is behandeld. Volgens Bas de Leng, specialist op het gebied van de postmortale zorg, moet het hier wel om thanatopraxie gaan. Hij zegt in Het Uitvaartwezen: "Gezien de warmteontwikkeling van de duizenden mensen die verspreid over meerdere dagen langs de baar hebben gelopen, had je zonder conserverende behandeling duidelijk tekenen van verval moeten zien."

Overigens meldde Italiaanse media dat er 'een ingreep' zou zijn gedaan om het van pijn vertrokken gezicht van de paus een wat rustiger uitdrukking te geven.

Dan het raadsel van de rechtop staande voeten tijdens de opbaring van de paus. Kaarsrecht omhoog stonden de in schoenen gehulde voeten. Volgens uitvaartverzorgster Geja van de Wetering is dit geen natuurlijke stand. "Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet. Misschien een magneet tussen beide schoenen, of lijmen? Nabestaanden van bepaalde allochtone groepen willen ook dat de voeten rechtop blijven staan. De overledene binnen we dan een touwtje om de grote tenen heen. Dat kon echter bij de paus niet want die had schoenen aan."

De paus is overigens in maar liefst drie kisten begraven. Het lichaam is een kist van cypressenhout gelegd. Die kist is in een zinken kist geplaatst en de derde en laatste kist is van massief eikenhout. Waarom drie daarover geeft het vakblad geen uitsluitsel.

Terug naar archief...