DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-09-2001
ROKEN DOET LEZEN

Dat je van roken dood kunt gaan, dat weten we inmiddels wel. Dat roken ook domweg genieten kan betekenen, dat horen we nauwelijks nog. Wie durft dat nu nog luidkeels te verkondigen, bang beschuldigd te worden van het aanzetten tot schandelijk en gevaarlijk gedrag. Theo van Gogh durft dat, maar zijn agressieve, in rookwalmen verpakte taal doet de anti-rooklobby eerder goed dan slecht. Nee, dan pakt Martin van Amerongen het heel wat stijlvoller aan, met een prachtig uitgegeven boekje dat de titel Rook doet leven draagt. Ondertitel: Over het recht op een hedonistisch bestaan.

Maar Theo van Gogh is dan ook een sigarettenroker. En de sigarettenroker is, aldus Van Amerongen 'een, ronduit gezegd, egocentrisch stuk protoplasma, zich kuchend en rochelend door de wereld bewegend, onderwijl naar alle richtingen een geelgroenachtige slijmafscheiding sproeiend.' Als Van Amerongen scheldt dan scheldt hij als een echte heer:
Hij is '…de schimmel op de samenleving, hij is de vuurvretende terrorist van de tweedeklascoupé, hij is de adembenemende gesel van het eersteklasserestaurant, hoestend en proestend de kus des doods gevend aan de geserveerde spijzen en wijnen.'

Nee, Van Amerongen behoort tot de sigarenrokers, 'de aristocraten onder de nicotinegebruikers'. De sigarenroker ontziet zijn longen, want hij inhaleert niet. De sigarenroker is matig want beperkt zijn gebruik tot enkele sigaren per dag, waar dan ook echt van genoten wordt. En de sigarenroker is sociaal, want altijd onmiddellijk bereid zijn bolknak uit te maken als een ander daar last van heeft.

Helaas dat de buitenwereld (de anti-rooklobby voorop) alle rokers over één kam scheert: sigarettenrokers, pijprokers (Van Amerongen: 'sabbelend op de plaatsvervangende moederborst […] één onontknoopbare bundel complexen en frustraties'), en de sigarenrokers.

Maar omdat Van Amerongen nu eenmaal een liberaal standpunt inneemt 'over het particuliere recht op genot, inclusief het risico van zelfvernietiging', noopt dat hem 'tot solidariteit met de sigarettenrokende medemens.' Want 'rokers zijn de drop-outs van de samenleving, gepest, beledigd, doodverklaard. […] Inderdaad, yoghurt is vast gezonder dan tabaksrook. Het is zelfs niet uit te sluiten dat men aan de gevolgen van het roken voortijdig kan overlijden. De tegenstanders van het roken hebben ongetwijfeld een schraal soort gelijk. Niettemin, van hoop en troost, spanning en ontspanning hebben de anti-tabaksfanatici geen bal verstand.'

Voor de Nederlandse Nietrokersvereniging CAN (Clear Air Now) heeft Van Amerongen geen goed woord over. En terecht. Al was het alleen maar omdat ze verkeerde informatie verstrekt. Dat Van Amerongen een inoperabele slokdarmkanker heeft, heeft niets met zijn sigarenconsumptie te maken zoals de vereniging op haar site www.nietrokers.nl beweert, maar alles met de regelmatige inname van gedistilleerde dranken. Met de oproep die CAN vervolgens doet aan Van Amerongen, toont de vereniging hoe wanhopig ze is in haar moeizame strijd tegen de rook, waarbij blijkbaar alle middelen zijn toegestaan:
'Het is te hopen dat Van Amerongen op de valreep nu alsnog de moed kan opbrengen afstand te nemen van zijn jarenlange tabakspropaganda (waarvoor hij door de tabaksindustrie werd betaald) en, net als zijn eerder aan zijn tabaksgebruik overleden collega Feike Salverda, zijn situatie - hoe tragisch en betreurenswaardig ook - gebruikt om alsnog een anti-roken waarschuwing te laten klinken.'

Jongeren, maak je niet bang met kanker en de dood. Want als je jong bent, ben je onsterfelijk. Denk je.
Laat jongeren a.u.b. in die heerlijke waan. Sigaretten roken behoort tot de jeugdzonden. Als je begint denk je aan niets anders dan aan 'er bij horen', het spannend of stoer vinden en - helaas - al snel ook lekker. Nader je de veertig, dan ben je hopelijk niet alleen wijzer geworden, maar dan ontdek je ook de eerste vervelende verschijnselen van twintig jaar roken, zoals kuchen en hoesten, onsmakelijke ochtendrochels en verkoudheden die maar niet over lijken te gaan. Dan begint het verslavende aspect je steeds meer tegen te staan en begin je je steeds vaker in gezelschap asociaal te voelen.

En dan op een dag, dan stop je en dan blijkt je dat eigenlijk heel goed af te gaan. Na een week heb je al nergens meer last van. En na een aantal maanden denk je nog maar heel af en toe aan die enkele echt lekkere sigaretten die er ook waren. En als het dan ook nog eens waar blijkt te zijn, zoals veel artsen beweren, dat wie rond zijn veertigste stopt goede kans heeft dat zijn longen weer geheel schoon worden en dat het risico twintig jaar later longkanker te krijgen snel aanzienlijk minder wordt, dan heb je twintig jaar genoten van een lekkere sigaret om vervolgens rookvrij nog heel oud te worden. (Anja Krabben)

Martin van Amerongen, Rook doet leven. Over het recht op een hedonistisch bestaan, verschenen bij uitgeverij Mets & Schilt, f 27,55.

N.B. Blijft een feit dat de overheid gigantisch veel boter op haar hoofd heeft als het gaat om roken en de volksgezondheid en dat de tabaksindustrie de afgelopen decennia de meest schandalige capriolen heeft uitgehaald om de gevaarlijke aspecten van het sigaretten roken te verdonkeremanen en de consument toch vooral maar aan het roken te houden. Wie daarover wil lezen, schaft Het rookgordijn aan, van Joop Bouma, verschenen bij uitgeverij L.J. Veen. Nu slechts f 25,-.

N.B. N.B. Ik hoop dat de uitgever en auteur het mij niet kwalijk nemen dat ik in bovenstaand stukje zoveel citeer uit Rook doet leven. Het is uit bewondering. Er blijft nog genoeg moois te lezen over.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


automobikankerlist schreef op 25-3-2010:
Rookt uw auto uitlaat ook zo erg?
Er is nu een oplossing, echt waar!

Zet uw auto in de garage, alle deuren dicht, start de auto en blijf er in zitten. Laat de garage zich vol met rook vullen en u voelt er haast niets van. En U bent van het probleem AF!

Succes en have fun!


m.j.aalberts schreef op 18-12-2009:
Dat je van roken vervroegd dood kunt gaan is bewezen.Maar van de regering Balkenellende doe je dat ook.Hun rookverboden zijn schandalig en hypocriet.Roken kan het WAO probleem helpen oplossen.Mijn moeder is bijna 95 jaar, als ik de verzorging in het van Randwijkhuis zie, denk ik:had maar gerookt! Overigens heb ik in mijn leven heel weinig gerookt, maar wel chemo,bestraling en operatie achter me liggen.


Piet Paaltjens schreef op 2-1-2008:
Maar laten we wel wezen:
Niemand meurt zo intens uit zijn giegel als de sigarenroker.
Echt om helemaal onpasselijk van te worden, erger dan de ergste sigaretten roker!
Vooral als ze tegen je gaan praten kost het me soms moeite om niet walgend mijn hoofd af te wenden. Merken ze dat zelf niet?.... Hm jammer voor ze.


P.F.Thoma schreef op 7-9-2007:
Roken en vooral stoppen met roken zijn serieuze zaken!

Kijk eens op www.SociaalRoken.nl mogelijk is dit een goed alternatief.

Het is zowel minder ongezond als véél voordeliger....


Marco Loef schreef op 29-7-2007:
De Nederlandse overheid heeft Feike Salverda laten doen. Naar wij dachten. Zat aan de geldjes van de wapenbonzen van de heren regenten van het CDA en consorten.


Max schreef op 11-6-2007:
Al die stoere praat. Ik heb zelf 30 jaar gerookt en weet dus waar ik het over heb. Hoeveel van de "genietende" rokers slapen nog goed als er bv een raar bobbeltje in de mond verschijnt? Longkanker is maar een van een tiental (?) soorten kanker die je kunt krijgen van roken, mondkanker, keelkanker, stembandkanker, slokdarmkanker, maagkanker, longkanker, prostaatkanker en er zullen er gerust nog meer zijn.
Laten we wel wezen: je kunt ook geblinddoekt de snelweg oversteken. (Als het lukt kun je zeggen dat het niet gevaarlijk is).
BullShit. Oke, iemand die nooit gerookt heeft weet niet waar hij/zij het over heeft. Ex-rokers wel. En neem van mij aan, iedere roker heeft in z'n hoofd een gesloten hokje zitten met alle gedachten over de gevolgen van roken.
Rook vandaag niet, je kunt je morgen altijd nog te pletter roken.

sterkte.


Fred de Geus schreef op 22-2-2006:
Al dat gezeik over roken,iedereen weet dat het slecht is(zeggen ze).
Maar nu zijn er zelf mensen(CAN)die de politiek wil gaan inschakelen om mij iets te gaan verbieden wat ik al 30 jaar doet en er ook nog vet voor moet betalen!!
Laten ze maar met zich zelf bemoeien,en iets beters gaan doen.


david b.j. cats schreef op 15-1-2006:
Ik heb kort veel gerookt; shag en sigaren; geen sigaretten. Ik ben sinds 1994
gestopt. Als ik eenmaal weer begin, ben ik verkocht. Het blijft in je bloed zitten en je longen herstellen nooit
meer; het is een en al verslaving.
Nooit mee beginnen dus!!!!


simplicie schreef op 26-10-2005:
anja u heeft gelijk hoor


Pascal van der Burgt schreef op 21-10-2005:
"Rob Hendriks is 18 jaar, hij heeft 4 jaar als een ketter gerookt, 2 pakjes per dag.. Hij beweert dat zijn longen op zijn 38 weer schoon zijn, mits hij stopt.. Is dit waar? "

Volgens mij is dit juist!
Dus snel stoppen dan heb je er ook nog wat aan.....

(moet ik ook eens gaan doen.. :) )joachim schreef op 8-8-2005:
hoi,wat maken we nu bombarie over het roken , weet je wat pas slecht is dat is fluor ja dat spul wat in tandpasta zit iedereen die zijn tanden poetst krijgt het binnen ,dus ik zal straks ook wel een dubbele vreselijke ziekte krijgen . Mijn vader is 73 en werkt elke dag 1 pakje shag naar binnen een oom van 80 rookt zware van nelle en leeft ook nog , dus de rookwaren waren vroeger gezonder en er zaten minder toevoegmiddelen in dan nu het geval is , en de regering buit de rokers uit lat ons toch en shag zou duurder moeten zijn dan sigaretten omdat er op sigaretten een filter zit , beste rokers niet roken dan heb je zeker meer lucht , ik kan het weten heb al eleke jaren niet gerookt maar nu helaas weer wel


sTom schreef op 7-8-2005:
Ja allemaal prima hoor, maar tegen de tijd dat wij (ik ben 19) in de leeftijdcategorie vallen van "kanker en hart- en vaatziekten" dan is zal er allang een nieuwe veel ergere ziekte zijn zoals een flinke influenza (griep) of whatever wat we nu nog niet weten. Door kanker sterven is dan een lachertje

Roken mag je doen omdat je het lekker vindt, maar doe het niet daar waar mensen zijn die het niet lekker vinden. Doe het niet-niet omdat je er over 40 jaar kanker van krijgt, dat is onzin

Rookze!


Danielle schreef op 23-1-2005:
Van mij mogen alle rokers zichzelf lekker doodroken. En maar naief blijven beweren dat het helemaal niet zo slecht is. Ga lekker je gang! Doe het alleen ergens waar je er andere mensen niet mee tot last bent, want ik (in tegenstelling tot smerige rokers) WIL NOG NIET DOOD! EN OOK NIET STINKEN.. En dan die zielige vergelijking met 'uitlaatgassen'... volgens mij moet ik hier nog geen eens op in gaan, want zo'n argument is ver beneden mijn niveau!

rookze!


Rob Hendriks, Langenboom schreef op 29-9-2004:
Rob Hendriks is 18 jaar, hij heeft 4 jaar als een ketter gerookt, 2 pakjes per dag.. Hij beweert dat zijn longen op zijn 38 weer schoon zijn, mits hij stopt.. Is dit waar?


Gerrit schreef op 4-4-2004:
'wordt ik dan ziek overeen paar jaar,dan heb ik gewoon pech'. Nee, sufferd dan heb je geen pech. Pech is iets dat je zelf niet in de hand hebt. Ziek worden door roken is willens en wetens, eigen schuld dikke bult enzo. Helaas wordt het ook een schuld voor de maatschappij. Want als je ziek wordt, hang je jezelf dan op aan een touwtje ? of mag de medische wetenschap een poging doen voor veel geld zijn wonderen te laten geschieden ?


suske schreef op 6-2-2004:
dom slecht en heeeeeeeeeeeeeeeeeel goed


Mathijs schreef op 11-1-2004:
Ik citeer: [na je veertigste] "ontdek je ook de eerste vervelende verschijnselen van twintig jaar roken". Denk je dat je voor je veertigste nog niks merkt ofzo?! Denk je dat de meeste mensen na 20 jaar roken ineens stoppen?

Maar ok, je bent zo "slim" om eraan te zijn begonnen, en je bent niet sterk genoeg om te stoppen, wat kan mij dat nou schelen? Zolang je maar niet in het bijzijn van andere niet-rokers staat te paffen. Want zelfmoord vind ik niet erg, maar ik leef liever door.

Veel rokers denken dat ze sociaal zijn als ze hem uit doen als iemand dat vraagt. Maar als iemand (bijv) bellen van kauwgom zit te blazen, en je ergert je eraan. Dan zegt toch ook bijna niemand daar iets van?


ton schreef op 10-1-2004:
dat roken niet goed is weten we allemaal,ik rook zelf ook dus wordt ik dan ziek overeen paar jaar,dan heb ik gewoon pech
want wij allemaal weten dat het niet goed is,dus vindt ik het niet op zijn plek als je de tabakfabrikanten de schult geeft van je gezond heid gr ton


Frank de Jonge schreef op 10-1-2004:
Vader overleden (roken), zuster tijdens vacantie overleden (roken) en ondergetekende een nieuwe anorisma. Oorzaak bewezen.ROKEN.

Rook ze

Frank


Michel Beckers schreef op 29-6-2002:
Je moet het maar meemaken; je beste vriend (48 jaar) die onmenselijke pijnen meemaakt met bestraling en chemotherapie; na 7 behandeligen is ie erg verzwakt en krijgt er een complicatie bij (trombose), hij blijft 14 dagen in de intensive care, waarna de dokter de hoop opgeeft; de tumor is terug gaan groeien. Hij heeft nog enkele dagen. Ik wens alle top-tabakfabrikanten dezelfde behandeling toe.


lottesalverda schreef op 6-6-2002:
Feike Salverda is mijn vader. Ik wil even duidelijk stellen dat feike eens in de maand een sigaar rookte. na medisch onderzoek bleek dat er geen enkel spoor nicotine in zijn longen zat. ik vind het terecht dat julllie een anti-rokenbeleid voeren. maar dan moet u zich wel houden aan feiten. tenslotte is uit onderzoek gebleken dat bijna 20% van de longkankerpatienten niet-rokers zijn. groeten l. salverda


lise schreef op 5-1-2002:
beste anja,

mijn opa is gestorven aan longkanker op zijn 49.
ik heb hem nooit gekent.
mijn vader was toen 16.
ik ben nu 15.
ik heb het al geprobeert moet ik toegeven maar niet om stoer te doen zo als jij beweert maar om te weten of het waart is om daarvoor te sterven.
persoonlijk vind ik mijn leven belangrijker dan de zogezegde heerlijke smaak van een sigaret.
ik heb al veel discussies gehad in de lessen nederlands en ik wil er geen woorden meer aan vuilmaken want toen ik de opmerking van mijn klasgenoot hoorde die zei 'je moet toch van iets sterven' was ik al zeker dat er niets aan te doen viel om die mensen die roken te helpen.
er zijn er die beweren dat 1 jointje per maand gezond is maar dan zitten we al bij drugs dus dat zullen we maar vergeten.
ik wil gewoon zeggen dat niet iedereen de kans heeft om nog van die 20 jaar roken genot te hebben omdat ze vroegtijdig sterven aan longkanker.
ik denk niet dat als je longkanker hebt dat je nog veel geniet van je sigaret en zeker de mensen rondom jou.
ik vind dat roken meer iets acosiaal heeft dan sociaal.
er wordt veel gezegd dat roken schadelijk is voor de gezondheid maar er word niet veel naar geluistert.