DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-05-2005
VERTICAAL DE GROND IN

Je zou denken dat AustraliŽ ruimte genoeg heeft. Toch komt daar een bedrijf met het idee (en daar blijft het niet bij) doden rechtop te gaan begraven.


In het Zuid-Australische plaatsje Derrinallum, 180 km ten westen van Melbourne, komt een begraafplaats waar de stoffelijke resten van overleden personen rechtop de grond in gaan. De lokale overheid van de deelstaat Victoria gaf het bedrijf Palacom de opdracht om een dergelijk kerkhof aan te leggen. Men hoopt hiermee niet alleen ruimte te besparen maar ook de schade aan het milieu tot een minimum te beperken. Leuke bijkomstgheid: het drukt de begrafeniskosten aanzienlijk.

Op de begraafplaats wordt namelijk ook de optie geboden om zonder kist de grond in te gaan. Directeur Tony Dupleix van Palacom: "Als je doodgaat word je teruggegeven aan de aarde met een minimum aan poeha en zonder allerlei objecten en persoonlijke bezittingen die het milieu schaden." Op de begraafplaats komen enkel drie meter diepe gaten, waar de doden in afbreekbare lijkzakken worden begraven. Zodra de grond weer stabiel is, wordt het terrein herschapen in een weide, zo is de bedoeling.

Overigens is verticaal begraven nauwelijks een optie voor ons overbevolkte landje. Hier zijn veel graven sowieso al twee of drie diep, dat wil zeggen er worden twee of drie overledenen boven elkaar begraven.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


A.J. Vervaart schreef op 30-5-2005:
Een grafheuvel zoals door mij bedacht en in Schelle als urnenbewaarplaats geplaatst is een beter en netter alternatief voor dodenbezorging. Je moet toch ook aan nabestaanden denken of die er wel mee kunnen leven dat hun dierbare rechtop in een zak worden begraven. Op die manier stort het lichaam ineen en zakt het op een hoopje. Zou de aanbieder daar al hebben over nagedacht.


ik schreef op 27-5-2005:
haha, ik vind het wel grappig hoor, dat verticale.
ik weet nog niet wat ik van die lijkzakken moet denken....


MariŽlle schreef op 9-5-2005:
hmm.. apart... rechtop staan terwijl je al dood bent... is weer eens wat nieuws