DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-05-2005
VERTICAAL DE GROND IN

Je zou denken dat AustraliŽ ruimte genoeg heeft. Toch komt daar een bedrijf met het idee (en daar blijft het niet bij) doden rechtop te gaan begraven.


In het Zuid-Australische plaatsje Derrinallum, 180 km ten westen van Melbourne, komt een begraafplaats waar de stoffelijke resten van overleden personen rechtop de grond in gaan. De lokale overheid van de deelstaat Victoria gaf het bedrijf Palacom de opdracht om een dergelijk kerkhof aan te leggen. Men hoopt hiermee niet alleen ruimte te besparen maar ook de schade aan het milieu tot een minimum te beperken. Leuke bijkomstgheid: het drukt de begrafeniskosten aanzienlijk.

Op de begraafplaats wordt namelijk ook de optie geboden om zonder kist de grond in te gaan. Directeur Tony Dupleix van Palacom: "Als je doodgaat word je teruggegeven aan de aarde met een minimum aan poeha en zonder allerlei objecten en persoonlijke bezittingen die het milieu schaden." Op de begraafplaats komen enkel drie meter diepe gaten, waar de doden in afbreekbare lijkzakken worden begraven. Zodra de grond weer stabiel is, wordt het terrein herschapen in een weide, zo is de bedoeling.

Overigens is verticaal begraven nauwelijks een optie voor ons overbevolkte landje. Hier zijn veel graven sowieso al twee of drie diep, dat wil zeggen er worden twee of drie overledenen boven elkaar begraven.

Terug naar archief...