DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-05-2005
LINTJE VOOR EEN ECHTE BEGRAAFPLAATSMAN

Wim Zaalberg, 'zonder wiens werkzaamheden en adviezen vele historisch waardevolle begraafplaatsen, grafmonumenten en opstallen in Nederland voor de komende generaties zeker verloren zouden zijn gegaan', is afgelopen vrijdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.


Al drie decennia lang zet ing. Wim Zaalberg (65) zich in voor het behoud van begraafplaatsen in Nederland. Lang voor het ontstaan van de verschillende stichtingen en verenigingen die zich bezighouden met dit onderwerp was de heer Zaalberg bereikbaar voor advies. Verenigingen zoals de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en de Terebinth zijn veel later opgericht.

Wim Zaalberg was laatst werkzaam als beleidsmedewerker bij de gemeente Dordrecht en in die functie o.a. verantwoordelijk voor Begraafplaats en Crematorium De Essenhof in Dordrecht. Van 1999 tot 2004 was hij consulent voor beheerders van begraafplaatsen bij de LOB. Zaalberg is mede-verantwoordelijk voor de boeken Handleiding voor Opgraven en Ruimen en Begraafplaatsen als cultuurbezit. Tussen 1999 en 2004 was hij redactielid van het vakblad De Begraafplaats; nu schrijft hij nog regelmatig artikelen voor dit blad.

Verder was hij secretaris van de werkgroep 'Begraafplaatsen en crematoria' van de vereniging Stadswerk. In dit verband was hij de grote animator voor ontwikkeling van een landelijk uniforme bewegwijzering naar begraafplaatsen. Ook werkte hij mee aan de inventarisatie van historisch waardevolle begraafplaatsen in Nederland.

Voor zijn uitzonderlijke inzet voor de maatschappij ontving Wim Zaalberg op vrijdag 29 april uit handen van burgemeester C.J.M. de Bruin van de gemeente Papendrecht zijn Koninklijke Onderscheiding.

Terug naar archief...