DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-03-2005
KINDERROUWCENTRUM IN ROTTERDAM

Onlangs verscheen een bijzonder rouwcentrum op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam-Overschie. Bijzonder omdat het speciaal is gericht op ouders die een kind hebben verloren. Het zogenaamde kinderrouwcentrum is een idee en initiatief van Jolande Rijkeboer.


Rijkeboer is uitvaartondernemer. Ze heeft twee rouwcentra, een uitzendbureau voor begraafplaatsmedewerkers en een groothandel in textielbekleding voor grafkisten. Daarnaast importeert ze ook nog serviezen.

Jolande Rijkeboer kwam al als kind op begraafplaats Hofwijk, haar moeder heeft er 25 jaar gewerkt. Het idee om van de aula die naast het kindervak ligt om te toveren tot een bijzondere plek, kwam als vanzelf. Het gebouw werd in 1938 gebouwd als aula, is ook nog een tijdje wachtruimte geweest en werd vervolgens jarenlang gebruikt als opslagruimte. Het stond eigenlijk op de nominatie om afgebroken te worden, een renovatie zou minstens een miljoen (toen nog) gulden gaan kosten. Rijkeboer heeft sloop weten te voorkomen door de directeur van de begraafplaats te winnen voor haar plan van een kinderrouwcentrum.

In het vakblad De Begraafplaats zegt ze: "Door mijn werk als uitvaartondernemer weet ik hoe belangrijk het is voor mensen die hun kind verliezen om langer dan het gebruikelijke uur in de aula afscheid te kunnen nemen. Ouders leven naar een nieuw en ander leven toe. Behalve het zware verlies zien ze ook alle hoop op een toekomst met dat kind verdwijnen."

Overigens zijn niet alleen ouders welkom. "Bij de opening van het gebouw hoorde ik dat homoseksuelen ook behoefte hebben aan zon bijzondere plek. Iedereen is natuurlijk welkom, ook mensen die elders begraven willen worden."

(Met dank aan Pauline Prior)

Terug naar archief...