DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-03-2005
DOE DE DONORWIJZER EN TWIJFEL NOG MEER

Op donorwijzer.nl kun je een kennisquiz en een donorquiz doen. Doel: kom er achter of je wel of niet geschikt bent als donor.


Aan de Wet op de orgaandonatie zal voorlopig niets veranderen, zo blijkt uit de stemming in de Tweede Kamer. Wel heeft minister Hoogervorst beloofd dat hij meer punten zal creren waar de burger zal worden gewezen op de mogelijkheid zijn of haar wensen ten aanzien van het donorschap vast te leggen.

Veel Nederlanders hebben niet aangegeven of ze bereid zijn donor te zijn na hun dood. Vinden ze het moeilijk er over na te denken? Is het gemakzucht? Of zijn ze van mening dat het de overheid niets aangaat wat ze met hun lichaam willen doen? Er zijn natuurlijk ook twijfelaars, mensen die het gewoon nog niet weten. Bijvoorbeeld omdat ze er te weinig van afweten. Op www.donorwijzer.nl staan twee quizen die het met name de twijfelaar makkelijker moet maken om tot een keuze te komen.

De kennisquiz bestaat uit 8 vragen over misverstanden rond donatie. En bij de donorquiz wordt je mening gevraagd over 12 verschillende situaties. Het kan geen kwaad om nog eens te lezen dat artsen echt niet minder hun best doen om iemands leven te redden als ze weten dat iemand als orgaandonor geregistreerd staat. Of dat de uiteindelijke kans om orgaandonor te worden eigenlijk heel klein is. Iedereen die thuis overlijdt valt per defintie af. Bij weefseldonatie daarentegen maakt het niet uit of je thuis of in het ziekenhuis overlijdt.

De donorquiz roept meer vraagtekens op dan dat er antwoorden komen, simpelweg omdat het bij veel vragen bijna onmogelijk is tot een keuze te komen.

En voorbeeld:
6. Bij vrienden is een baby geboren. Het kindje blijkt ernstige afwijkingen te hebben. Misschien dat meerdere zware, risicovolle operaties verbetering brengen. Niets doen zal er toe leiden dat het kindje vroeg zal sterven. Wat vindt u?
a. U vraagt zich af of en waarvoor al die ingrepen nodig zijn. God of het lot heeft het zo gewild dus daar moet je je bij neer kunnen leggen.
b. Niets doen is zeker geen oplossing. U vindt dat hoe klein ook de kans, je die moet durven grijpen.
c. Dit is zon zware beslissing waar u nu geen antwoord op hebt. Als u er zelf voor zou staan, dan zou u de mening van uw partner de doorslag laten geven.
d. Als de medische wereld gelooft dat deze operaties de kansen voor het kindje vergroot, dan moet je hierin vertrouwen hebben.

Wat als je niet in god gelooft, geen partner hebt, niet klakkeloos aanneemt wat de medische wereld voorstelt en graag meer over de voors en tegens wilt weten? Kortom, de nuance ontbreekt in menige vraag. Deze twijfelaar kwam daarom met deze quiz geen stap verder. Ook al was de uitkomst: 'Uw antwoorden op de donorquiz sluiten het meeste aan bij de keuze om donor te zijn.'

Terug naar archief...