DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-03-2005
EEN HUWELIJKSRING VAN HET BOT VAN JE GELIEFDE

Is het een superromantisch gebaar? Of is het een morbide idee? Elkaar bij het huwelijk een ring geven die is gemaakt van het bot van de ander. Minstens één stel in Engeland krijgt de kans elkaar zo’n unieke ring te geven. Het gaat om een overheidsproject waarbij de Engelse regering bij het publiek besef hoopt te kweken en een debat op gang te brengen over voor- en nadelen van biotechnologie.


Het project wordt gefinancierd door de ‘Engineering and Physical Science Council’ (EPSRC). Het is de bedoeling dat in september van dit jaar een debat zal worden gehouden in het Science Museum in Londen en een tentoonstelling (van de ringen, foto’s van het stel en een film over het kweken van het bot tot ringen) in Guy’s Hospital, het ziekenhuis waar het project plaatsvindt.

Het gelukkige stel zal een exemplaar van hun botcellen moeten afstaan. Daarvoor wordt alleen toestemming gegeven door de ethische commissie die goedkeuring heeft verleend aan het project als beide personen al een (kleine) operatie moeten ondergaan. Het meest waarschijnlijke scenario is dat beiden een verstandskies laten trekken. Tijdens die procedure kan er dan een extra splintertje bot worden geschaafd van de kaak waarmee nieuw bot zal worden gekweekt. De botcellen laat men groeien in een ringvorm. De twee ruwe ringvormen gaan vervolgens naar een ontwerper die de ringen verder zal vormgeven in de door het stel gewenste vorm.

Het wetenschappelijk team laat weten dat het om een eenmalig project gaat en dat het niet de bedoeling is dat het zal uitlopen in een commerciële onderneming. Jammer, want er liggen ongetwijfeld kansen. Ook voor de uitvaartindustrie. Een herinneringssieraad gemaakt van het bot van de overledene.

Wie meer wil weten: www.biojewelry.co.uk

Terug naar archief...