DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-02-2005
DE EO EN STERVENDEN, EEN VAAK WAT GENANTE COMBINATIE

'De omgang met stervende mensen en de wijze waarop je ze aan de buitenwereld vertoont vraagt om piŽteit en waardigheid, maar ik heb bij de EO wel eens de indruk dat de omgang met de dood (zoals in het ijzingwekkende programma 'Ik mis je' waarin bij voorkeur kinderen sterven) heel andere doelen dient.' Schrijft Wim Boevink vandaag in Trouw.


Die indruk hebben wij ook wel eens gehad. Oud-EO-coryfee Dirk-Jan Bijker, helaas overleden, kon er ook wat van: stervenden en rouwenden interviewen, we kregen er koude rillingen van. Het werd ons door veel mensen niet in dank afgenomen.

Boevink doet zijn observatie naar aanleiding van een beeld dat bij hem in een 'zapmoment' voorbij kwam en dat op zijn netvlies bleef staan. Hij ziet een stervende vrouw in een bed. Achter haar staat een jonge vrouw te telefoneren. in een onderschrift staat: 'Mevrouw Miles blijft onrustig ondanks verhoging van morfine.' Er staat bij dat dit een beeld is uit de serie 'De stadsdokter' dat na het Journaal begint. Rechtsboven in het beeld wordt in een tekstblokje alvast aangekondigd: 'Na de Ster Nos Journaal'.

Boevink noemt dit een 'verontrustend beeld'. Hij schrijft: 'Al dat sterven van dierbaren stelt ons op de proef, zegt de EO-boodschap, maar zal uiteindelijk ons geloof in de Heer sterken. Dus wordt ons dat sterven genadeloos ingepeperd en zijn stervenden niet meer dan instrumenten in het uitdragen van een geloofsopvatting. En ze zijn goed voor de kijkcijfers, want de dood zuigt als een magneet. Kijk dus de volgende keer naar De stadsdokter en zie mevrouw Miles sterven tussen de reclameblokken.'

Terug naar archief...