DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-02-2005
WE LEVEN PAAR JAAR KORTER DOOR DE VUILE LUCHT

Dat was even schrikken, het bericht van afgelopen week, dat Nederlanders één tot drie jaar korter leven door een ernstige luchtvervuiling.


Dat blijkt uit een onderzoek dat het Oostenrijkse instituut IIASA heeft uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. In Europa scoort Nederland, samen met twee Oost-Europese industriegebieden en Noord-Italië, het slechtst.

En deze week in een uitzending van Zembla: "Luchtvervuiling in Nederland leidt ertoe dat elke week 400 ouderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, vaak met acute klachten aan de luchtwegen. Ook komt er veel sterfte voor," zegt D. Postma, hoogleraar longziekten aan het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

Dat is wat de uitlaatgassen van bijna 7 miljoen auto's in ons land betekenen voor de volksgezondheid. Vooral de fijne stof die vrijkomt bij dieselauto's is schadelijk voor de mens, zegt Bert Brunekreef, hoogleraar milieu en gezondheid aan de Universiteit van Utrecht deze week in Trouw. "Het zijn heel kleine stofdeeltjes die diep in de longen doordringen en tot ontstekingsreacties leiden. Fijn stof kan het hart- en vaatstelsel aantasten en zelfs leiden tot de dood."

Terug naar archief...