DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-09-2001
CAFÉ OP BEGRAAFPLAATS

"Er hangen geen chocomelvlaggen voor de deur," laat een pr-woordvoerder van De Facultatieve weten, waarmee hij maar wil aangeven dat de sfeer rond en in het petit café Westerveld dat vrijdag 14 september op begraafplaats Westerveld in Driehuis zijn deuren heeft geopend, ingetogener zal zijn dan bij cafés op andere, niet-funeraire plaatsen.

Maar voor de rest is het een heel gewoon café, waar sterke drank geschonken wordt, en waar bezoekers aan de begraafplaats of aan het crematorium Velsen in een prettige omgeving op adem kunnen komen en de inwendige mens versterken. Het petit-café is bedoeld voor wandelaars, bezoekers aan graven of urnen, of voor nabestaanden die na afloop van de plechtigheid nog willen napraten.
'Uniek in Europa', noemt het persbericht het café op de begraafplaats. Wonderlijk eigenlijk, het gebrek aan 'restauratieve faciliteiten' op begraafplaatsen. Schrijver dezes heeft al heel wat bezoeken aan begraafplaatsen in binnen- en buitenland afgelegd. Het enige drinkbare dat op die plekken te vinden is (of het áltijd drinkbaar is, is trouwens nog maar de vraag), is het water uit de kraan van een meestal weinig onderhouden toilet. Bovendien liggen begraafplaatsen vaak buiten of aan de rand van een stad, waar cafés spaarzaam zijn. Hopelijk krijgt het initiatief van Westerveld navolging.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Timmermans A schreef op 6-10-2006:
Ik vind het een reuze idee.Waar mensen in de zelfde situatie samen kunnen praten en eventueel samen wandelen etc.etc.


rina schreef op 20-8-2002:
ik ben nu al 2x op de begraafplaats westerveld geweest voor het graf van wijlen onze pim fortuyn,maar heb dit "cafe" niet opgemerkt.
heel apart eigenlijk zoiets op een begraafplaats als deze.
maar eigenlijk niks mis mee.Mariska van Maris schreef op 28-10-2001:
Ik vind het echt een te gek idee want ik vind dat iemand zelf er voor moet kunnen kiezen of ze een koffietafel of een borrel willen nemen. Van mij persoonlijk mogen ze na mijn dood een lekkere borrel nemen inplaats van een 'doodse' koffietafel met een plakje cake.


n.deoude schreef op 7-10-2001:
Ik vind dit een goed idee.Je hebt overledenen die van feesten hielden en graag van een borrel hielden en zeggen: na mijn dood op mij drinken.


Hanneke Smulders schreef op 17-9-2001:
Heee... das echt een heel goed initiatief. Ik roep al jaren dat ze maar een lekkere borrel moeten gaan pakken als ik ooit dood ga, in plaats van aan zo'n 'doodse' koffietafel een broodje te eten. In veel andere landen maken ze van de dood een mooi feest. Ik denk dat dit een deel ten goede komt van de verwerking en van de beladen sfeer van een begrafenis. Lijkt me ook een stuk makkelijker om een praatje te maken met de nabestaanden. Ik hoop echt dat dit initiatief navolging krijgt.


elly bakker schreef op 14-9-2001:
het is een goed initiatief, het is goed als er een wat gemakkelijkere, gewonere sfeer komt te hangen op begraafplaatsen en zo'n cafe draagt daar toe bij. De dood hoort bij het leven en het leven hoort bij de dood!
elly