DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 31-01-2005
EEUWIGDUREND AANDENKEN

De Belgische fotograaf Carl Uytterhaegen fotografeert al sinds 1970 begraafplaatsen over de hele wereld. Hij bezocht duizenden kerkhoven in Europa, AziŽ en (midden-)Amerika. Van 4 februari tot 10 april zijn 285 van deze foto's te bewonderen in Gent onder de noemer 'Eeuwigdurend aandenken'.


Uytterhaegen schrijft over zijn begraafplaatsfoto's:
'Dood en religie zijn twee begrippen die zo een wezenlijk deel uitmaken van mijn zijn, dat ze zich als het ware kristalliseren in mijn foto-essay over kerkhoven. Kerkhoven zijn voor mij enerzijds het symbool van de vergankelijkheid en anderzijds een uiting van culturele en religieuze eigenheid van een volk. De reeks fotobeelden laat de toeschouwer mijn interpretatie van het begrip 'kerkhof' zien maar daarnaast is er de historische en documentaire waarde van de foto's op zich, wat voor mij even belangrijk, zoniet belangrijker is.'

De foto's worden tentoongesteld in het Caermersklooster, Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur, Vrouwebroersstraat 6, Gent. De toegang is gratis, maandag gesloten.

Op de website van Carl Uytterhaegen wordt een gedegen overzicht van zijn hele oeuvre gegeven, waaronder een dertigtal begraafplaatsfoto's.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.