DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-12-2004
MEER VAKANTIELECTUUR

Voor nog veel meer vakantie- en nieuwjaarsuitstapjes: lectuur en gidsen waarin begraafplaatsen centraal staan. De boekenkast op de redactie van dood.nl puilt er inmiddels van uit. Hier een selectie uit het laatste aanbod.


Rita Hulsman, Funeraire Cultuur Regio Leiden, 64 p., isbn 9059 114 39 6, 9,98. (Uitgegeven door Aspekt BV, Soesterberg / de Terebinth, Rotterdam.)

Het wemelt in de regio Leiden van de graven van mannen die aan de Leidse universiteit verbonden zijn geweest. Vandaar dat het accent in dit nieuwe deeltje uit de reeks 'Funeraire cultuur' ligt op graftekens van en verhalen over hoogleraren. De oudste zerk van een professor ligt in de Pieterskerk. Hij bedekt het graf van Johannes Heurnius, de eerste Leidse hoogleraar in de geneeskunde, en dateert uit 1601. De gids behandelt graven in Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Leiderdorp en Zoeterwoude.

Ton Vingerhoets, Op de plaats rust... Mijmeren op de mooiste kerkhoven, 201 p., isbn 90 4350 961 2, 19,90. (Uitgeefmaatschappij J.H. Kok BV, Kampen)

Ton Vingerhoets beschouwt begraafplaatsen als recreatieoorden bij uistek. In het boek staan impressies, plus eigen foto's, van zijn bezoeken aan kerkhoven over de hele wereld. Het 'liggen' in de Lage Landen krijgt een apart hoofdstuk. Het boek is niet alleen geschikt voor mensen die nu al graag begraafplaatsen bezoeken, maar ook voor mensen die begraafplaatsen eng vinden, wellicht ontdekken ze voor het eerst dat het bezienswaardige plaatsen, die vaak ook nog op schitterende locaties zijn gelegen.

Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders, Behoudens deze steen. Een gids langs schrijversgraven in Nederland en Vlaanderen, 198 p., isbn 90 5911 086 2, 19,98. (Uitgeverij Aspekt, Soesterberg)

De 3 auteur schreven in 1997 het voor een ieder die de letteren en/of funeraire cultuur een warm hart toedraagt onmisbare lexicon Waar ligt Poot?, waarin zij het levenseinde van bijna zeshonderd Nederlandse en Vlaamse schrijvers gedetailleerd beschreven. Met dit nieuwe boek (meer een gids eigenlijk) - de titel is ontleend aan een gedicht van Gerrit Achterberg - voeren de 3 auteurs de lezer langs de belangrijkste schrijversgraven in het Nederlandse taalgebied voert. Van de monumentale praaltombes van Hendrik Consience en A.L.G. Bosboom-Toussaint tot de kale zerk van Louis Paul Boon en de eenvoudige zwerfkei van A. den Doolaard. Van elk graf wordt een foto gegeven plus de belangrijkste gegevens. Als extra service is van de grote begraafplaatsen in Amsterdam (Zorgvlied, De Nieuwe Ooster), Den Haag (Oud Eik en Duinen), Antwerpen (Schoonselhof) en Gent (Campo Santo) tevens een plattegrond met wandelroute opgenomen.

Terug naar archief...