DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-12-2004
REUZE MAKKELIJK

Er is al een Seat Arosa, 'een moderne fris ogende stadsauto'. Nu is er ook de zelfbouw uitvaartkist 'Arosa' van het nieuwe Nederlandse bedrijf Everybody Coffins BV.


De kist is bedacht en ontworpen door industrieel ontwerper Gijs Zijlstra. Het bouwpakket bestaat uit zes Rosatella multiplexplanken die 'door iedereen in een handomdraai in elkaar is te klikken'. Er komt geen gereedschap, lijm of schroeven aan te pas. Zijlstra werkt met 'slimme hoekverbindingen'. Het materiaal is heel goed te beschilderen. Door de handzame verpakking kan de kist makkelijk zelf worden afgehaald en vervoerd of worden toegezonden. De 'Arosa' is in verschillende maten leverbaar, voor kinderen en volwassenen. Zijlstra vertelt in Het Uitvaartwezen dat de kist met zware personen is getest en gedragen en "hij functioneert naar behoren."

Zijlstra denkt dat zijn product ook heel geschikt is om in te zetten in Afrika om aids-doden in te begraven. Hij laat dit weten op de site van de EO, in reactie op een bericht over Zambia waar lijkkisten voor torenhoge prijzen worden verkocht en timmermannen steenrijk kunnen worden, vanwege de vele doden als gevolg van aids.

De zelfbouwkist Arosa kan besteld worden bij de Utrechtse uitvaartwinkel Terra Nova en de Ode in Amsterdam.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


P.Wolters schreef op 18-1-2016:
Hallo,
Graag wil ik weten waar ik die doodskist van Gijs Zijlstra kan kopen of eventueel zelf maken.
groeten,
P.Wolters


jens schreef op 13-6-2006:
probeer het eens via www.kochhoutkonstrukties.nl


Peter schreef op 13-5-2006:
De Nederlandse markt te klein? We hebben hier 135.000 overledenen. Waarom is dat te klein? En je gaat toch pas alleen naar het buitenland als de markt hier volledig bediend wordt?


gijs zijlstra schreef op 12-5-2006:
Everybody special gaat vooral buiten Nederland verkocht worden omdat de Nederlandse markt te klein is. In principe is de verkoop in Nederland gestaakt. De prijzen van standaard kisten in Nederland zijn lager dan men over het algemeen denkt. rond 240.


E.G.J. de Leest schreef op 30-1-2006:
Ik hoop nog jaren mee te gaan maar mag deze kist ook in nederland gebruikt worden.Ik weet uit ervaring dat de prijzen voor een normale doodskist niet mals zijn en dit zou de begravenis of crematie een stuk voordeliger maken. We moeten tegenwoordig allemaal op de kleintjes letten dus iedere besparing is dan mooi meegenomen.
Met vriendelijke groeten
Ernest


henk peeters schreef op 28-1-2006:
wil zelf en enkele vrienden zo'n kist aanschaffen. zijn terra nova,ode en everybody coffins soms dood? kan ze geen van alle bereiken. kunt u ons een adres mailen waar we ze kunnen kopen. alvast hartelijk dank. svp. niet al te lang wacjhten want je weet maar nooit.


henk peeters schreef op 27-1-2006:
ben net bezig mn eige kist te maken. stop er mee en wil van u een kist kopen. vrienden van mij ook. ga hem tot de dood gebruiken als schoenen kast voor in de hal


Albert Bolink schreef op 8-12-2004:
Inderdaad een hele leuke en nuttige kist . Heb hem enkele weken tijdens opendag crematorium utrecht gezien en inderdaad gemakkelijker in elkaar te zetten dan een meubelstuk van dat warenhuis uit Zweden!