DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2004
BN'ERS PRATEN OPENHARTIG OVER HUN DOOD

Doodgewoon of Doodnormaal? Het lijkt er op dat het toch Doodnormaal is geworden. Zo heet het nieuwe programma van RTL-4 waarin Bekende Nederlanders 'opvallend openhartig praten over de dood en en ideeŽn over hun uitvaart.'


"Hebben jullie het gelezen? Er komt een televisieprogramma over de dood dat Doodgewoon gaat heten. Mag dat zo maar?" "Ik las dat jullie een programma op tv gaan brengen?" Al enkele weken worden we door lezers, familie en vrienden gewezen op de komst van Doodgewoon. En of we daar iets mee te maken hebben?

Dat men bij (toen nog) Joop van den Ende televisieproducties al heel lang nadacht over een programma over de dood dat bij voorkeur 'Doodgewoon' moest gaan heten, wisten we al lang. Daar kwamen we achter toen we ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw de domeinnaam Doodgewoon wilden claimen. Tot onze verrassing bleek Joop van den Ende dit al te hebben gedaan. Lang is met deze naam niets gedaan. Wie nu op www.doodgewoon.nl klikt komt uit op tvgame.nl, een site van Endemol Nederland B.V. waar je 'de leukste tv games' kunt spelen. (Misschien wordt het tijd dat Endemol de site aan ons afstaat.)

Het programma over de dood komt er nu eindelijk toch, maar gaat geen Doodgewoon heten, ook al werd dit in diverse berichten in diverse media wel beweerd. Het officiŽle persbericht van RTL Nederland spreekt over Doodnormaal. En daar zijn we eerlijk gezegd toch wel blij mee, want er is maar ťťn Doodgewoon. (Ook al hadden we er niets aan kunnen doen als het programma wel Doodgewoon was gaan heten.)

Doodnormaal is een achtdelige serie. De doelstelling van de makers van Doodnormaal: dit abstracte en moeilijk toegankelijke onderwerp op een integere, maar zeker niet sombere wijze bespreekbaar te maken. In de eerste uitzending, die aanstaande zondag wordt uitgezonden - laat op de avond - zijn de BN'ers Marco Borsato, Henk Schiffmacher en Anita Witzier te gast. Gasten waar bijna van te voorspellen is waar ze het over zullen hebben. Met Borsato o.a. over zijn liedjes die in crematoria hoog in de top 10 genoteerd staan en de betrekkelijkheid van de glamour in het licht van zijn werkzaamheden voor Warchild (of zoiets dergelijks), met Schiffmacher over zijn fascinatie met het Mexicaanse feest van de dood en met Witzier over haar vader die uitvaartondernemer was. Of zal het allemaal onvoorspellender en onverwachter zijn? Laten we het hopen. Het ergste valt echter te vrezen, als RTL in het eigen persbericht schrijft dat er 'confronterende vragen' aan de orde zullen komen als 'Hoe wil je begraven worden?', 'Welke tekst wil je op je grafsteen?, 'Welke muziek moet er worden gedraaid?', 'Ben je bang voor de dood?' en 'Hoe wil je het liefst herinnerd worden?'. Confronterend of obligaat en dodelijk saai? Het oordeel zal maandag geveld worden.

Naast de persoonlijke gesprekken zal in Doodnormaal ook getoond worden wat er allemaal mogelijk is op het gebied van afscheid nemen. Ook komen er mensen die werken in de uitvaartbranche aan het woord. Zondag staan de volgende onderwerpen centraal: Wat houdt het werken in een crematorium in?; Wat is een natuurbegraafplaats?; Hoe verloopt de dag van een chauffeur van een rouwauto?

Ook 'wij van Doodgewoon' hebben wel eens nagedacht over een programma over de dood op televisie. Vooral ťťn van onze oud-medewerkers Rob Bruntink had daar duidelijke ideeŽn over. Lees daarover in het artikel dat hij schreef in het laatste nummer van Doodgewoon (mei 2001):Doodgewoon.TV - Talkshow over de dood.

Het eerste deel van Doodnormaal is zondag 28 november op RTL 4 om 23.00 uur.

Terug naar archief...