DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-11-2004
BN'ERS PRATEN OPENHARTIG OVER HUN DOOD

Doodgewoon of Doodnormaal? Het lijkt er op dat het toch Doodnormaal is geworden. Zo heet het nieuwe programma van RTL-4 waarin Bekende Nederlanders 'opvallend openhartig praten over de dood en en ideeŽn over hun uitvaart.'


"Hebben jullie het gelezen? Er komt een televisieprogramma over de dood dat Doodgewoon gaat heten. Mag dat zo maar?" "Ik las dat jullie een programma op tv gaan brengen?" Al enkele weken worden we door lezers, familie en vrienden gewezen op de komst van Doodgewoon. En of we daar iets mee te maken hebben?

Dat men bij (toen nog) Joop van den Ende televisieproducties al heel lang nadacht over een programma over de dood dat bij voorkeur 'Doodgewoon' moest gaan heten, wisten we al lang. Daar kwamen we achter toen we ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw de domeinnaam Doodgewoon wilden claimen. Tot onze verrassing bleek Joop van den Ende dit al te hebben gedaan. Lang is met deze naam niets gedaan. Wie nu op www.doodgewoon.nl klikt komt uit op tvgame.nl, een site van Endemol Nederland B.V. waar je 'de leukste tv games' kunt spelen. (Misschien wordt het tijd dat Endemol de site aan ons afstaat.)

Het programma over de dood komt er nu eindelijk toch, maar gaat geen Doodgewoon heten, ook al werd dit in diverse berichten in diverse media wel beweerd. Het officiŽle persbericht van RTL Nederland spreekt over Doodnormaal. En daar zijn we eerlijk gezegd toch wel blij mee, want er is maar ťťn Doodgewoon. (Ook al hadden we er niets aan kunnen doen als het programma wel Doodgewoon was gaan heten.)

Doodnormaal is een achtdelige serie. De doelstelling van de makers van Doodnormaal: dit abstracte en moeilijk toegankelijke onderwerp op een integere, maar zeker niet sombere wijze bespreekbaar te maken. In de eerste uitzending, die aanstaande zondag wordt uitgezonden - laat op de avond - zijn de BN'ers Marco Borsato, Henk Schiffmacher en Anita Witzier te gast. Gasten waar bijna van te voorspellen is waar ze het over zullen hebben. Met Borsato o.a. over zijn liedjes die in crematoria hoog in de top 10 genoteerd staan en de betrekkelijkheid van de glamour in het licht van zijn werkzaamheden voor Warchild (of zoiets dergelijks), met Schiffmacher over zijn fascinatie met het Mexicaanse feest van de dood en met Witzier over haar vader die uitvaartondernemer was. Of zal het allemaal onvoorspellender en onverwachter zijn? Laten we het hopen. Het ergste valt echter te vrezen, als RTL in het eigen persbericht schrijft dat er 'confronterende vragen' aan de orde zullen komen als 'Hoe wil je begraven worden?', 'Welke tekst wil je op je grafsteen?, 'Welke muziek moet er worden gedraaid?', 'Ben je bang voor de dood?' en 'Hoe wil je het liefst herinnerd worden?'. Confronterend of obligaat en dodelijk saai? Het oordeel zal maandag geveld worden.

Naast de persoonlijke gesprekken zal in Doodnormaal ook getoond worden wat er allemaal mogelijk is op het gebied van afscheid nemen. Ook komen er mensen die werken in de uitvaartbranche aan het woord. Zondag staan de volgende onderwerpen centraal: Wat houdt het werken in een crematorium in?; Wat is een natuurbegraafplaats?; Hoe verloopt de dag van een chauffeur van een rouwauto?

Ook 'wij van Doodgewoon' hebben wel eens nagedacht over een programma over de dood op televisie. Vooral ťťn van onze oud-medewerkers Rob Bruntink had daar duidelijke ideeŽn over. Lees daarover in het artikel dat hij schreef in het laatste nummer van Doodgewoon (mei 2001):Doodgewoon.TV - Talkshow over de dood.

Het eerste deel van Doodnormaal is zondag 28 november op RTL 4 om 23.00 uur.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Wim xxx schreef op 11-11-2012:
Wat zijn wij/jullie door de roomse kerk (anti-christ) gemanupileerd!

In 1 Petrus 3: 13 staat compleet iets anders.

Geduldig lijden

En wie zal u kwaad doen, als gij u beijvert voor het goede? 14 Al moest gij lijden om de gerechtigheid, toch zijt gij zalig. Doch vreest niet voor hun dreiging, en laat u niet verschrikken. 15 Maar heiligt de Christus in uw harten als Here, altijd bereid tot verantwoording aan al wie u rekenschap vraagt van de hoop, die in u is, doch met zachtmoedigheid en vreze, 16 en met een goed geweten, opdat bij al het kwaad, dat men van u spreekt, zij, die uw goede wandel in Christus smaden, beschaamd gemaakt worden. 17 Want het is beter te lijden, indien de wil van God dit eist, goed doende dan kwaad doende. 18 Want ook Christus is eenmaal om de zonden gestorven als rechtvaardige voor onrechtvaardigen, opdat Hij u tot God zou brengen: Hij, die gedood is naar het vlees, maar levend gemaakt naar de geest,

19 in welke Hij ook heengegaan is en gepredikt heeft aan de geesten in de gevangenis,

20 die eertijds ongehoorzaam geweest waren, toen de lankmoedigheid Gods bleef afwachten, in de dagen van Noach, terwijl de ark in gereedheid werd gebracht, waarin weinigen, dat is acht zielen, door het water heen gered werden. 21 Als tegenbeeld daarvan redt u thans de doop, die niet is een afleggen van lichamelijke onreinheid, maar een bede van een goed geweten tot God, door de opstanding van Jezus Christus, 22 die aan de rechterhand Gods is, naar de hemel gegaan, terwijl engelen en machten en krachten Hem onderworpen zijn.


Sjon schreef op 4-4-2010:
ik wil u graag even wijzen op een nieuw forum over de dood... alles kan hier besproken worden en bekritiseerd natuurlijk ;)
Tevens is er informatie beschikbaar over afwikkeling en uitvaartverzekeringen etc.

www.dedood.info
Sabina schreef op 5-5-2006:
hoi mooi heel mooim.langenberg schreef op 21-12-2004:
Goed programma, over de dood mag wel gesproken worden. Denk ook dat een ieder zijn wensen op papier moet zetten voor de nabestaanden.
In het programma mag meer over de kosten worden gesproken, zodat iedereen weet of hij/zij goed verzekerd is.


Albert Bolink schreef op 21-12-2004:
Nog even een aanvulling over crematie in lijkwade en programma doodnormaal. Er moet wel een onderplank bij, waar het stoffelijk overschot opligt. Want zonder onderplank zal invoeren in de oven technisch niet mogelijk zijn. Hoef dacht ik niet nader in details te gaan dacht ik! En prima dat hier nu gereageerd wordt, zal een link op mijn website zetten.


rineke rijkse schreef op 29-11-2004:
kunt u mij vertellen waar er natuurbegraafplaatsen zijn en of het mogelijk is gewoon in een lijkwade gecremeerd te worden?

Redactie
Antwoord op vraag 1: Zie www.natuurbegraafplaats.nl

Antwoord op vraag 2 : ja.Albert Bolink schreef op 29-11-2004:
Ik heb de 1e uitzending gezien, maar wat een onwijs godvergeten tijdstip van 23:00 tot 23:30. Maar het wacchten en kijken is dik beloond zag er prima en perfekt uit. Niets geen sensatiebeelden , bijvoorbeeld invoering van kist bij crematie via de zijkant gefilmd en niet van achter de rug van de ovenist zodat je hoppa de oven inkijkt. Maar ook byzonder aktueel zoals begravenis met lijkwade en alleen draagplank op de natuurbegraafplaats. Wat ik wel mis is een pagina waar men als kijker zijn emotie cq reaktie kwijt kan. Voor de rest echt perfekt!