DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-11-2004
STERVENDEN EN HULPVERLENERS VERBEELDEN DE DOOD

Pas in je laatste levensfase beginnen met schilderen of beeldhouwen. Om even niet aan het zieke lijf te hoeven denken. Of om de moeilijk uitspreekbare gevoelens in beeld uit te drukken. In de tentoonstelling 'De dood verbeeld' zijn schilderijen en beeldhouwwerken van mensen die wisten niet meer lang te leven te hebben ťn vrijwilligers die stervenden bijstaan, bijeen gebracht.


Het is een initiatief van Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) Nederland. Twee jaar geleden vroeg de VTZ aan haar vrijwilligers of zij mensen kenden die hun ervaringen in de laatste levensfase op een of andere manier in kunst hadden verwerkt. Daar kwamen veel reacties op. Ook van medewerkers die zelf hun ervaringen verwerkten in een kunstuiting. Sommigen hadden daarbij ťťn specifieke klant in gedachten, anderen verwerkten zo hun eigen verlieservaringen.

Dit leidde tot de tentoonstelling 'De dood verbeeld', waarin kunstwerken zijn te zien van 21 mensen, terminale patiŽnten, nabestaanden en vrijwilligers die ondersteuning hebben geboden aan patiŽnten en familieleden. De kunstwerken zijn eenmalig geŽxposeerd in 2003, maar de werken zijn zo persoonlijk voor de kunstenaars dat zij deze niet lang uit handen wilden geven. Daarom zijn alle kunstwerken gefotografeerd en reizen door Nederland als een fototentoonstelling.

Maandag 29 november vindt de officiŽle opening plaats van de fototentoonstelling in de Nicolaaskerk in Nieuwegein. Daarbij wordt tevens de catalogus van de tentoonstelling gepresenteerd. Met de catalogus en de tentoonstelling wil de VTZ de aandacht vestigen op de laatste levensfase en de keuzemogelijkheden voor terminale patiŽnten vergroten. Volgens de VTZ is er nog grote onbekendheid met de mogelijkheden om thuis te sterven of de mogelijkheden in bijna-thuis-huizen of hospices.

De catalogus 'De dood verbeeld' kost Ä 9,- (isbn 90 8047 346 4) en kan besteld worden bij de www.vtpz.nl, tel. (030) 659 62 66 of info@vptz.nl

Terug naar archief...