DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-11-2004
ALS DE TEKST ER MAAR GOED OP KOMT

'De dood - het raakt ons vaak onverwacht. Vooral als het in onze nader omgeving, in de vriendenkring of zelfs in de eigen familie of gezin gebeurt en daadoor het levensritme verandert word.'


Arg, nee dat leest niet lekker. Bovenstaande informatie is te lezen op de site www.grabwerk.com. Een site waarop de Objekt-gestalter Wolfgang Hrapia uit het Duitse plaatsje Eisenheim zijn grafsteenbouwpakket aan de man brengt. En hij mikt daarbij duidelijk ook op de Nederlandse markt. Je kunt je afvragen of hij die niet eerder wegjaagt met zijn vreselijke Nederlands. De informatie is ook in het Engels en Spaans op te vragen, of die even slecht geschreven zijn als de Nederlandse hebben wij niet gecontroleerd - de Japanse en Franse vertaling staan nog op stapel - maar aan te raden valt gewoon de Duitse versie te nemen.

Het doe-het-zelf monument is een eenvoudige staande steen met grafomranding van 'hoogwaarding roestvrij staal, glasparelgestraald'. Boven in de staande steen is een ruimte opengelaten, aan beide zijden afgedekt met een 8 mm dik veiligheidsglasschijf die 'door een speciale verzegeling duurzaam tegen vervuiling en milieuinvloed zijn beschermd'. Die kan worden opgevuld naar eigen smaak en voorkeur - met persoonlijke dingen van de overledenen, objecten, foto's, bloemen, wat je maar wilt - waarmee de steen uniek en persoonlijk wordt. Op de bijgeleverde sokkel kan een tekst worden gegraveerd.

Het hele grafsteenbouwpakket weegt honderd kilo. Je krijgt een mal, de aluminium omlijsting, de natuurstenen sokkelplaat, de opschriftplaat en twee veiligheidsglasschijven. Het hele zaakje zou binnen dertig tot zestig minuten in elkaar te zetten zijn. Prijs: 1625 euro.

'Door het lichte materiaal, de goed doordachte constructie en de hoge stabiliteit heeft u geen fundament noch een deskundige nodig,' aldus de bedenker. Wat vindt 'een deskundige' van dergelijke grafstenen? We vroegen het Arie van Kooten, manager begraafplaatsen en crematorium Essenhof te Dordrecht. Hij is er nog niet zo zeker van dat hij een dergelijk monument zou goedkeuren. "Glas is geen vreemd materiaal meer op de begraafplaatsen, maar aluminium kan problemen opleveren. Sommige aluminiumsoorten oxideren naar enige tijd."

Bij het het grafmonument wordt een constructie-handleiding geleverd 'die gemakkelijk te begrijpen is', aldus de site. Als deze maar niet in het Nederlands is.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Jaap Hofman schreef op 6-12-2004:
Waarom moet er weer een naam van een grote doe het zelver in wegwerp artikelen aan verbonden worden ?? zie het verschil nl. niet de uitvaart is 1 grote weg werp show, verbranden of begraven wat is het verschil je ziet er nooit iets van terug nl.
Lekker verder knutselen en vergeet de bakfiets niet te noemen in het vervolg. Het kan nl heel goedkoop een uitvaart met net zoveel waarde als een peperdure kist die of de oven in gaat of in de grond verdwijnt /kelder :-))


W.Woestenburg schreef op 5-12-2004:
Met Ikea is niets mis, wel met de begravenissen, zoek de vout.


Speck schreef op 23-11-2004:
En waarom dan wel niet?
Wat is er nou ineens weer mis met ikea?


Albert Bolink schreef op 23-11-2004:
Eigenmaak Grafkist, Eigen Vervoer, Eigenmaak Grafmonument waar ik ook nog in de tekst lees: Bij het het grafmonument wordt een constructie-handleiding geleverd 'die gemakkelijk te begrijpen is', aldus de site. Als deze maar niet in het Nederlands is. Gelukkig kan er momenteel veel door de nabestaanden zelf gedaan worden. Maar laten we oppassen dat het geen zogenaamde IKEA begravenissen worden met al die doe het zelf pakketten!