DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-08-2001
ANNA KONINGS, UITVAARTZANGERES

Okay

Iedere week stellen we 7 vragen aan iemand uit de uitvaartbranche. Ditmaal aan Anna Konings, die zich onder andere in muzikale uitvaartbegeleiding heeft gespecialiseerd. Dat wil zeggen ze schrijft en componeert een lied over de overledene aan de hand van informatie van de nabestaanden, en voert het lied desgewenst op de uitvaart uit.


Naam: Anna Konings
Leeftijd: 49
Beroep: Medeoprichter- en eigenaar van de organisatie 'Finesse, ondersteuning bij verlies en rouw'. Zangeres/componiste/tekstdichteres

1. Hoe bent u in de branche terechtgekomen?
Na de dood van mijn 14-jarige zoon Wojtus heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om zo persoonlijk mogelijk afscheid te nemen, met een optimaal eigen inzet, en hoe goed ik daar, tijdens de daaropvolgende rouwperiode, op terug keek. Zo ontstond bij mij de behoefte om daar ook andere nabestaanden, die zelf een dierbaar iemand verloren, bewust van te maken en datgene, wat zij graag wensten, maar waar zij zich zelf niet toe in staat voelden, uit handen te nemen: bijvoorbeeld een lied maken en zingen over de overledene aan de hand van informatie van de nabestaanden.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Het open, snelle, directe en diepgaand contact met mensen die zich, zo uiterst kwetsbaar in hun verdriet, vaak zo eerlijk laten zien.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Wat is 'de uitvaartwereld in willen'? Als rouw-autochauffeur of uitvaartbegeleider? Persoonlijk zou ik mijn kind liever zien als een goed uitvaartbegeleider. Van belang is echter wat het kind zlf ziet zitten. Durf je kwetsbaar op te stellen, doe wat je doen wilt met warmte, liefde en betrokkenheid en laat je niet ontmoedigen door de (helaas nog velen) die het meer van hun routine moeten hebben.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Of er van 'terechtkomen' veel sprake is, is maar de vraag. Velen zullen er bewust voor kiezen. Ik echter ben er, door mijn omstandigheden als vanzelf ingegroeid (zie boven). De vraag wat ik zou hebben gedaan als dat niet het geval was vind ik even irrelevant als mijzelf de vraag stellen wat ik zou hebben gedaan als ik een jongetje was. (Ik ben en blijf een meisje.....)

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Het moment waarop een stervende vrouw mij kenbaar maakte dat het lied wat ik in haar opdracht, als verrassing voor haar nabestaanden, had geschreven en wat ik zou zingen bij haar uitvaart, goed was. In een van de laatste dagen was ik alleen met haar samen en wilde ik haar het speciaal gemaakte lied laten horen. Ik twijfelde echter of ik nog wel op tijd was, omdat zij al een hoge dosis morfine had gekregen en al enkele dagen onbewegelijk lag, met haar ogen dicht. Toch wilde ik voor de zekerheid het lied voor haar zingen en vroeg ik haar (tegen beter weten in) om na afloop van mijn zingen, even een knikje of ander tekentje te geven als seintje dat zij het gehoord had. Over haar heen gebogen zong ik het lied zachtje in haar oor. Zij lag nog steeds met haar ogen dicht en toen het afgelopen was, gaf zij nog steeds geen teken van leven. Ik dacht dat zij mijn aanwezigheid vanaf het begin al niet had opgemerkt en vroeg haar, fluisterend in haar oor, of zij het lied gehoord had en of zij er tevreden over was. Volkomen onverwacht zag ik beweging komen in haar rechterhand, haar arm kwam omhoog en langzaam stak zij haar duim omhoog als 'okay'. Dit was haar laatste teken van leven. De volgende dag stierf zij.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
De dood van mijn eigen kind.

7. De dood betekent voor mij
Wordt bedoeld de dood in zijn algemeenheid, of mijn eigen (komende) dood? In het eerste geval heb ik de dood ontmoet in het heengaan van mijn zoon en andere dierbaren. Dit betekent verdriet, pijn en strijd, maar ook het vertrouwd raken met afscheid door de dood en meer relativering in mijn eigen leven. Door dit alles ben ik bezig mij het leven meer eigen te maken.
Mijn eigen (komende) dood betekent voor mij: Afronding van mijn leven, zicht krijgen op wat ik goed of fout deed, het verder leren en leven in een andere dimensie en het eventueel terugkeren voor het leren van verdere aardse levenslessen.

Anna Konings is bereikbaar via haar eigen site: www.finesse-online.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Anneke schreef op 29-9-2015:
Graag wil ik ook de cd zelf aanschaffen van Wojtus waar kan ik die kopen ?
met vriendelijke groet
Anneke


Anneke schreef op 29-9-2015:
Dank voor de prachtige tekst van Wojtus.
het is precies verwoord zoals ik het zelf ook voel na het overlijden van mijn mooie zoon Jochem-Bram.


Anna Konings schreef op 6-4-2013:
Wat erg! Ik wist niet eens dat deze site bestond! Toevalligerwijs kom ik daar n pas (5 april 2013) achter dus misschien leest niemand dit meer.
Maar toch....wie weet. Reacties zijn welkom!
Liefs, Anna Konings

Redactie: Je hebt er destijds wel zelf aan meegewerkt, want bovenstaand interview hebben we toch echt niet verzonnen. Succes!Bep Boons schreef op 27-1-2011:
Na lovende woorden over de c.d. Wojtus heb ik hem zojuist besteld.Mijn vader wordt morgen 94 jaar en zijn afscheid zit er aan te komen.


Kitty Tahey schreef op 15-9-2009:
Hoe kan ik de cd Wojtus in mijn bezit krijgen?
Kan je mij daar bij helpen.
Groetjes Kitty


Marja Leonardi-Hansma schreef op 19-3-2009:
Lieve Anna, van een VOOK-vriendin heb ik vandaag jouw prachtige CD mogen ontvangen waarop de prachtige gevoelige songs opstaan die ik zo mooi vindt. Jouw muziek en woorden spreken me heel erg aan. De songs Wojtus, Liefde, Verloren droom, Voor Gosia, Onvermogen, Isolement, Herinnering en Mamma zijn ongelooflijk mooi, steengoed en heel ontroerend. Ook onze zoon en broer Ilario is op zijn 26e jaar op 2 mei 2002 overleden toen hij de ramen aan het zemen was in een Hotel te Rome Italy en hij is toen gevallen vanaf de vijfde verdieping zo het trappenhuisgat in. Nu nog weten we niet wat er precies is gebeurd met onze geliefde zoon en broer Ilario. Het verdriet is er nog steeds. Je songs zijn echt steengoed en hl mooi !!!! Ik heb er wat aan aan je CD, heel veel dank !!!! Liiefs van Marja Leonardi-Hansma uit Roma-Italia.


atie alberts schreef op 16-11-2008:
Dag Anna, Ik heb belangstelling voor je cd Wojtus. Hoe kan ik deze cd kopen. Groet, Atie


Willy Kors schreef op 5-10-2008:
hallo Anna,
gewoon even zeggen dat ik nog veel aan je denk en nog veel naar eht nummer luister die jij voor mijn vader geschreven hebt.
"Hoe breng je onder woorden wat een vader is"
weet je het nog dat je hier was bij mij in huis ten tijde dat mijn vader terminaal was in 2002?
O wat een waardevol mooie warme tijd was dat.

dit wilde ik je gewoon ff kwijt.

heel veel suc6 ik zie dat je nog veel bezig bent inde uitvaartbranche net als ik maar dan ff anders.

groetjes van mij Willy Kors Westwoud.


Thea deleer-Reget-Rigetti schreef op 16-11-2007:
Lieve Anna, Wat ben ik blij dat ik je weer vind op internet. Ik heb je na de laatste renie van spiegels een hoop te vertellen en ook wil ik je wat vragen, mail me a.u.b. kus narretje


Syreetha schreef op 20-2-2007:
Hoi Anna ;) Vind ik je ineens hier, mooi interview hoor ... tot gauw weer he! xoxoxo Sy


kyela schreef op 16-1-2007:
haay tante van me k had is even niks te doen duss k dagt k kijk is even op internet en kijk is wie ik daar vond! hahah k0m je met tygra op me verjaardag alweer bijna he !! xxx kyla


marion schreef op 15-12-2005:
u kunt fantastisch zingen binnekort staat u aan de top dat verzeker ik u u bent fantastisch

groetjes:
marion


katerina schreef op 27-11-2005:
ik wil mijn eigen liedje maken maar ik weet niet hoe ik er aan zou beginnen hoe zijt ge eigelijk begonnen met een liedje te maken?


nellie blok-den Hertog schreef op 9-11-2005:
een vraag aan Arda Konings:
kom jij 'toevallig'uit Moerkapelle?? Zusje van Lia??
Ik heb in een krant hier in Putten je naam zien staan en volgens mij ken ik jou van 'vroeger'.
groeten, Nellie Blok.


arda konings schreef op 6-8-2005:
Hallo Anna, Wat apart om een naamgenote tegen te komen in de Uitvaartbranche en dan ook nog een zangeres/schrijfster!
Ik wil ook gaan zingen bij Uitvaarten en heb een repertoire opgebouwd. Schrijven is ook mijn vak. Zijn wij soms familie?
Wie weet.....
Mooie site en je intrigeert me. Laat eens wat van je horen, oke?
Groeten, Arda Konings


Eline schreef op 19-4-2005:
beste Anna,
ruim 3 jaar geleden heb ik mijn hartvriendin verloren,
het blijft voor mij een moeilijke gebeurtenis, maar nu de tijd verstrijkt denk je wel meer aan de leuke dingen die je met haar hebt meegemaakt,
ik heb veel aan u cd gehad,
het heeft mij geholpen bij de rouwverwerking van Lianne.
nu drie jaar na het overlijden, draai ik de muziek nog steeds,
vriendelijke groet Eline (15 jaar)


Jacqueline Verboven schreef op 25-6-2004:
Dag Anna en Paul
Mijn man en ik hebben jou zien spelen en zingen tijdens de herdenkingsdienst voor o.a. onze dochter Anna* die in februari aan een ernstige stofwisselingsziekte overleed. Jouw muziek is prachtig, het maakt heel veel emoties los... In het kerkje in Nisse luisterden we naar de bijzonder mooie en gevoelige teksten en er was zveel herkenning! We hebben ook de cd 'Wojtus' gekocht en luisteren regelmatig.
Dank je wel!
Hartelijke groeten van Jacqueline en Adriaan Verboven


Lydia Bleeker schreef op 6-12-2003:
De c.d. Wojtus heb ik van een vriend gehad die wist dat ik jou muziek zo mooi en warm vond.Iedere keer als ik hem beluister ga ik hem steeds mooier vinden. Ik las net op internet dat er een nieuwe c.d. komt. Wanneer? en waar te koop? want ook die zou ik heel graag willen bezitten


esther schreef op 13-7-2003:
Ik heb de c.d. Wojtus...Hij is geweldig...Ik heb diep respect voor zoveel moois. (ik heb de c.d. bij bol.com gevonden)H.Zijlstra Sieperda schreef op 2-4-2003:
ik zou graag in het bezit komen van de c.d die als voorbeeld gedraaid wordt.
waar kan ik die kopen of bestellen


Eva de Meijer schreef op 23-3-2003:
Beste Anna,

Ik heb twee van jou cd's in 97 gekocht
bij Monuta in Gouda tijdens een herdenkingsdienst.
Het nummer van jouw cd 'herinnering' heeft mijn nichtje Elleke Werner gebruikt na het overlijden van haar zusje Lianne voor de begrafenis.
Ik ben momenteel met een foto boek over de begrafenis van Lianne bezig en zou het erg mooi vinden om jouw tekst van herinnering er aan toe te voegen. Zou het mogelijk zijn dat je het naar me toe mailt? ik zou dit erg op prijs stellen.

Vriendelijke groet
Eva de Meijer