DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-11-2004
CREMATORIUM GENOMINEERD VOOR BOUWPRIJS

Het Crematorium Haarlem is genomineerd voor De Nederlandse Bouwprijs 2005. Het crematorium wordt omschreven als 'een eigenzinnig complex, waarin ruimte, licht en ritmische herhaling van constructieve elementen centraal staan.'


Het is een nominatie in de categorie ´projecten´. De architect van het Crematorium Haarlem is Herman Zeinstra van het Atelier Zeinstra van der Pol B.V.

Volgens het jurycommentaar heeft 'het crematorium een heldere opzet, zowel conceptueel als bouwtechnisch. De jury ziet het crematorium als een vernieuwend concept voor het archetype crematorium, waarbij gebruik is gemaakt van eerlijke materialen. Het is opvallend dat men bij een crematorium heeft gedurfd zoveel hout te gebruiken. De opzet, vormgeving en materialisatie zijn met elkaar in evenwicht. Warmte, licht en rust komen bij elkaar. De minimale architectuur maakt bezinning mogelijk. Het gebouw straalt een grote duurzaamheid uit. De jury merkt het crematorium aan als een hoogtepunt, waarbij ook de kloostertuin een speciale vermelding verdient.'

Andere nominaties in de categorie 'Projecten' zijn Europa's grootste houten skatebowl in Eindhoven en de ondergrondse faculteit Dans & Theater in Arnhem.

Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland heeft 9 november de nominaties gepresenteerd. De prijzen worden in vier categorieën uitgereikt. Bezoekers van de Bouwbeurs stemmen voor de publieksprijs. De winnaars worden op 21 februari aanstaande bekendgemaakt tijdens het Gala voor de Nederlandse Bouw.

Terug naar archief...