DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-11-2004
TELEGRAAF ONSMAKELIJK?

Overschrijdt De Telegraaf de grenzen van de smakelijkheid en betamelijkheid? Een foto van de dode Theo van Gogh, liggend op het fietspad met het mes duidelijk rechtop in zijn lijf gestoken, staat vandaag groot op de voorpagina. Met koeieletters staat er 'Afgeslacht' boven.


Op 8 mei 2002 werd hier op kleine schaal een discussie gevoerd over de foto van een dode Pim Fortuyn die op veler voorpagina's was afgedrukt. Is het nieuws of voegt zo'n foto verder helemaal niets toe aan het nieuws en is een redactie daarmee alleen maar op sensatie belust? Het blijft een lastige vraag.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


janke knol schreef op 17-1-2005:
ik denk dat het alleen voor de familie en vrienden erg is om iedere keer mee geconfronteerd te worden als ze de krant open slaan.maar het is wel de realiteid...het moet kunnen.


just me schreef op 16-11-2004:
Ach, we worden dagelijks getrakteerd op de meest walgelijke beelden. Tja… in de meeste gevallen is het een ‘ver van mijn bed’ show, dus dan mag 't. Er worden zelfs prijzen uitgereikt voor de meest schokkende foto. De Telegraaf heeft geen enkele grens overschreden.


jasper schreef op 10-11-2004:
het moge duidelijk zijn dat de verkoopcijfers van de telegraaf die dag veruit de hoogste waren.. dit zegt niet alleen iets over de telegraaf maar ook over de burgers..

* nederland is mooi van dag,
met mn ogen dicht *


Martijn schreef op 8-11-2004:
Hoewel de titel iets over de rand was, heeft de Telegraaf ,naar mijn mening, niets fout gedaan. Ik moedig het zelfs aan! In wat voor wereld willen jullie leven ? MET censuur of ZONDER ...??


Niels Scholten schreef op 8-11-2004:
Soms is een situatie zo ziek dat het ook duidelijk gebracht moet worden.


Albert Bolink schreef op 8-11-2004:
Netjes is het niet bepaald, schokkend wel. Maar toen laatst een trein in het buitenland ontspoorde zag men ook duidelijk in beeld een vrouwelijk overschot. Maar we zullen er in ons land aan moeten wennen dat het nieuws harder gebracht wordt. En het is niet aan mij om te bepalen of dat een vooruitgang is. EN; Ik ben het met de mensen hier eens ze hadden de dader wel volop in beeld mogen plaatsen met naam en woonadres. Maar ja in nederland wordt de dader nog altijd beschermd!


Paul Prins schreef op 7-11-2004:
Het blijkt wel weer de telegraaf is geen krant maar een roddelblad. Ze doen alles om maar te verkopen. En medelanders ik hoop dat we dit niet meer hoeven mee temaken.


jeffrey vd burg schreef op 7-11-2004:
of jullie te ver zijn gegaan
veel te ver hoe kan je het in je stomme rot kop halen om iemand met een mes in ze borst op de voorpagina te zetten schaam je die dat gedaan heb verkoopcijfers zijn niet altijd belangrijk had die marrokaan op de voorpagina gezet zonder balkje dan was je stoer geweest nu is het een laffe daad die alleen maar winst kan maken vuile..... ik zou het nioet zeggen maar een laffe daad is het van jullie telegraaf dit bewijst maar weer dat jullie geen respect hebben


janna schreef op 7-11-2004:
vind De Telegraaf altijd al onsmakelijk. Mag ook geen krant heten wat mij betreft. Eerder een roddelvod met zogenaamde journalisten.


Paul schreef op 7-11-2004:
Het is onsmakelijk en schokkend voor de vrienden en nabestaanden die Theo van Gogh van dichtbij hebben gekend. Liever had ik dat ze die vervelende zwarte balk op de foto van de moordenaar hadden weggehaald!


Jeuw schreef op 5-11-2004:
Ik vind dat de telegraaf het recht heeft om dit te plaatsen, alleen inderdaad de titel gaat iets te ver. Nederland moet toch zien wat er is gebeurd ??


Ron schreef op 5-11-2004:
Ik vind dat de telegraaf het er goed aangedaan heeft om deze foto te laten zien.

R v R


Benjamin schreef op 5-11-2004:
De kop bij het artikel gaat te ver, maar de foto mag best geplaatst worden. Laat Nederland maar zien hoe barbaars "mede"-landgenoten kunnen zijn.george teunis schreef op 5-11-2004:
Natuurlijk zijn wij als Hollanders nieuwsgierig naar hoe en wat. En ja, ik ook, maar om een foto van iemand, een vader van een jong kind, een zoon een broer en in dit geval dan een bekende nederlander, die zo beestachtig is afgeslacht op de voorkant of op welke pagina dan ook van een krant te plaatsen gaat mij te ver, veel te ver.


jose schreef op 5-11-2004:
Ik begrijp niet dat de telegraaf de foto op zo n onsmakelijke manier heb neergezet,zeker geen gevoel in jullie donder voor de fam afschuwlijk om dit te zien,jullie lijken welniet goed bij je hoofd.


rosanne schreef op 4-11-2004:
ik vind het onsmaleijk en onnodig om te laten zien hoe hij daar ligt. maak dan een foto met laken!!! dit is erg tegenover zijn familie en vrienden, maar dat niet alleen. ik vind dit gewoon te ver gaan.


Cor Kreft schreef op 4-11-2004:
Ik ben van mening dat men best mag zien in wat voor een wereld wij leven. Hoe schokkend zo'n foto ook is. De kop van de krant had naar mijn mening een andere tekst moeten hebben.


M.A.v/d Broek schreef op 4-11-2004:
Als "men" , om hot news kracht bij te zetten een dergelijke schokkende foto denkt te moeten plaatsen is de journalistiek mijns inziens behoorlijk afgegleden. Het mag de harde waarheid zijn, de ernst van de zaak is ook in woorden uit te drukken. Dit heeft maar weinig meer met respect te maken. De Telegraaf??
NIET mijn krant!!


Erik schreef op 4-11-2004:
Maar is het niet de foto die de lezers wilde zien.
Wordt het niet voor veel mensen pas echt monsterlijk als ze het zien.
Overigens vond ik de kop bij de foto onsmakelijker dan de foto zelf.


PEter Rinia schreef op 3-11-2004:
Dit moge toch wel duidelijk zijn, er zit daar een onvoorstelbaar emotieloos, respectloos persoon, die meent dat ie een gedrufde mening hiermee uitdraagt. Hij heeft evenmin respect voor van gogh als de moordenaar zelf. Ik ben positief over mensen in het algemeen, en scheld weinig dit huid vol. Dit keer zeg ik het toch "Watt een ongelooflijke klootzak!!". Als je je medemens zo gaat gebruiken, om meer krantjes te verkopen.... vreselijk. Ik koop nooit meer een telegraaf! Alstublieft nederland, boycot de Telegraaf.