DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-11-2004
HET MOOISTE BEROEP DAT ER BESTAAT

In de laatste aflevering van 'De mensen van de Uitvaart' doet uitvaartbegeleider Fina de stijlvolle begrafenis van de heer Oostinga.


Ivonne begeleidt de uitvaart van Wil, een 46-jarige alleenstaande moeder. Samen hebben ze vooraf alles voorbereid, ze zijn bijna vriendinnen geworden. Dan blijkt dat het dochtertje van Wil, voor wie de plechtigheid zo zorgvuldig is voorbereid, te laat komt voor de uitvaart. Zal het Ivonne lukken om haar emoties onder controle te houden?

De NCRV docusoap 'De mensen van de Uitvaart' geeft een kijkje achter de schermen bij een begrafenisonderneming.

De mensen van... de Uitvaart, 8 november, aflevering 4, 22.30 uur, Ned 1.

Eerdere afleveringen zijn terug te zien op de site van de NCRV.

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


jannus schreef op 1-3-2006:
Ik doe de opleiding helpende en wij hebben die aflevering gezien van die mevrouw van 47 met nog een odchter van 6! zo mooi gedaan


janke knol schreef op 18-1-2005:
ik ben zelf met doodtaboe grootgemaakt,maar ik ben blij dat ik dat met mijn kinder dat doorgebroken heb.het heeft mij heel wat zweet en tranen gekost,nu kijk ik zelf ook heel anders tegen aan,vooral omdat het steeds meer in openbaar komt.D.prins schreef op 8-12-2004:
Ik zou graag weten, hoe je uitvaartbegeleider word, en welke studie daar evenueel voor nodig is. Trouwens ik vind het programma zeer duidelijk en taboe doorbrekend !


dennis schreef op 14-11-2004:
ik wil even kwijt dat ik buiten dat het een goed idee is een docusoap over uitvaartonderneming te maken. alleen wordt ik woest als ik zie hoe de mensen van uitvaartcentrum van putte uit lisse te werk gaan hiermee wil ik duidelijk maken dat het veel beter kan en dat het in werkelijkheid iets meer bij komt kijken het ergste is de fouten die werden gemaakt in de afleveringen ik schrok er van oo de korrels in de kist vondt ik belachelijk dat hoeft tegenwordig niet meer veel mensen moeten niet vergeten dat het mensen zijn en mag je ze dus niet anders behandelen ook al is het leveloos een mens leg je niet op korrels in een kist. verder blijft het idee achter deze docusoap geweldig maar kijk de volgende keer is meer om jullie heen bijvoorbeeld meerdere uitvaartondernemingen als jullie dan de monuta maar weg laten want dat is helemaal afschruwelijk wat daar allenmaal gebeurt.C.Jensen schreef op 12-11-2004:
De programma's geven een erg goede indruk van wat er zoal na het overlijden van een dierbare gebeurt. Het helpt zeker het taboe rond sterven te doorbreken. Het is goed dat mensen de mogelijkheid hebben om het van afstand te ervaren. Dat is goed voordat ze er zelf direct mee te maken krijgen, maar ook achteraf nadat ze al een sterfgeval hebben meegemaakt. Ik heb op 20 september m'n laatste ouder (vader) verloren en hoewel ik voor mijzelf het taboe van de dood al doorbroken had door er veel over te lezen, gaven deze uitzendingen mij de mogelijkheid om de indrukken van de uitvaart van mijn vader nog een keer "mee" te beleven. Als het jezelf betreft, gaat zo'n dag en crematie plechtigheid eigenlijk in een waas aan je voorbij, vandaar dat het bijzonder was om het via deze nabestaanden mee te kunnen/mogen herbeleven.

Een ander taboe dat nog doorbroken moet worden is het sterven zelf. Ik ben dankbaar dat ik het natuurlijke sterfproces (vanwege ouderdom)van m'n vader van dichtbij heb kunnen mee beleven en ook aanwezig was op het moment dat hij overleed. Ik had me voorbereid door via Internet te lezen over symptomen van sterven en daar heb ik veel aan gehad. Ik vind het vreemd dat zulke informatie niet aan de familie wordt gegeven door artsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Goede informatie kan de familie en het verzorgend personeel helpen bij de begeleiding van het sterven en de stervende zoveel mogelijk comfort te geven door bijvoorbeeld slechts naar behoefte een schoon pyjamajasje of nachtpon aan te doen maar zeker niet elke dag! Op het laatst heeft een stervende rust nodig. Het is dus belangrijk om de lichaamstaal van een stervende te leren lezen en te beseffen dat sterven een proces is waarbij de mens al duidelijk niet meer "leeft" zoals wij die nog vol inhet leven staan en we dus ook niet hardnekkig moeten vasthouden aan routines!


Albert Bolink schreef op 8-11-2004:
Als vrijwillig uitvaartinformant heb ik toch nog weer dingen erbij geleerd die ik nog niet wist, zoals bijvoorbeeld in de 1e uitzending dat er dus zoals in Rijnhof een koude invoer is , bij crematie. Mijn oprechte dank gaat uit naar de nabestaanden van de overleden die toch deze uitzendingen mogelijk hebben gemaakt. En mijn dank gaat uit naar de makers van deze serie die een prachtig stuk werk hebben achtergelaten. Hopenlijk komt het op DVD. En dan uiteraard mijn dank voor hun medewerking aan de mensen van de uitvaartonderneming van der Putte uit Lisse. Ik hoop dat U na de uitzendingen gewoon Uw werk kunt blijven doen en men U niet beschouwd als filmsterren.


Parisa schreef op 6-11-2004:
hallo ik ben 11 jaar en ik wil echt alles weten over de dood en helaas gisteren is mijn tante overleden en die woont hier niet die woont in iran maar mijn ouders die vinden dat heel raar waarom ik zoveel er van wil weten ik heb het progamma niet gezien maar ik ga het kijken


ilona schreef op 5-11-2004:
ik vind het ook een heel mooi programma met mijn beroep kom ik veel in aanmerking met de dood en ik ben blij om te zien dat de mensen zo goed verzorgd worden met respect het enige wat ik niet vind kunnen is dat de herhaling om 14.30 word uitgezonden als kinderen thuis komen en die zetten de tv aan en er is net een stukje op van een overledenen dan kan dit er angstig zijn voor een kind misschien een ander tijdstip?


Cleo schreef op 3-11-2004:
ik heb het nog maar een keer gezien, het greep me erg aan. Ik denk de laatste tijd veel na over de dood, dit is een echt mooi programma en ga het zeker kijken