DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-10-2004
WEER EEN 'TABOEDOORBREKENDE' PROGRAMMAMAKER

Het is bijna Allerzielen. In kerkelijke kring een traditioneel moment om stil te staan bij de doden. (Heidenen en niet-gelovigen geven zich steeds meer over aan het Halloween-feest.) Ook op televisie is dit weekend veel aandacht voor de dood en de uitvaartwereld.


Zondagmiddag 31 oktober om 16.24 uur zendt Ikon live het programma 'Talmen op de drempel van de dood' uit. Wij citeren de Ikon-site:
'Doodgaan is een opgave. Maar waarom eigenlijk? Iedereen kan het! Met Allerzielen voor de deur – de dag waarop de katholieke kerk haar overledenen herdenkt – doorbreekt IKON LIVE het taboe op onze sterfelijkheid.' (Nou, nou, dat doorbreken van het taboe op de sterfelijkheid wordt de laatste tijd wel door erg veel programmamakers geclaimd.)

In de uitzending komt Marie-Louise Meuris, directeur van de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam aan het woord. Zij belicht, al wandelend over de uitvaartbeurs van afgelopen september, de nieuwste trends in het uitvaartwezen. 'Want wie deze wereld in stijl wil verlaten, heeft aan zes planken niet meer genoeg!'

Vervolgens mag Wies Houweling, predikant in Amsterdam, deze ontwikkeling van kritisch commentaar voorzien. 'Zij stelt dat de hang naar een persoonlijk vormgegeven uitvaart de dood lang niet altijd dichterbij brengt, maar het verlies van een dierbare juist maskeert. Houweling is als pastor intensief betrokken bij de dood. Ze verzorgde meermalen de rituelen op het sterfbed van een ongeneeslijke zieke die voor actieve euthanasie had gekozen. "Het is ongelofelijk belangrijk dat alle dingen rondom het einde besproken en verwoord worden," aldus Houweling: 'Aan een modieuze kist heb je in zo’n geval niets."'

Diezelfde zondagavond 31 oktober, op 23.00 uur, besteedt Kruispunt aandacht aan natuurbegraafplaats Bergerbos in het Limburgse St.Odiliënberg.

Kruispunt filmden enkele mensen die er hun eigen graf uitzochten en er korte tijd later inderdaad begraven werden.

Terug naar archief...