DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-10-2004
BEGRAAFPLAATSEN WAAR ECHT ALLES KAN

Ze zijn er nog, begraafplaatsen zonder verordening of reglement. Dit betekent feitelijk dat alles er mogelijk is. Zoals de verschijning van een knalroze monument op een graf dat twaalf meter diep is om tien generaties in te begraven.


In 1869, met de komst van de Begrafeniswet, werden gemeenten verplicht een beheersverordening voor hun begraafplaatsen op te stellen. In de verordening staan alle rechten en plichten van begraafplaats en rechthebbenden. Een handvol gemeenten is daar blijkbaar nog steeds niet aan toe gekomen. Blijkt uit een artikel in het herfstnummer van het vakblad De Begraafplaats. ('Ze bestaan nog: begraafplaatsen zonder beheersverordening', auteur Harry Perrée.)

Dat betekent dat voor deze begraafplaatsen geen spelregels voor het beheer gelden. En er dus geen enkele grond is om mensen een pimpelpaars mausoleum van 3 meter hoog te weigeren of een graf waar de hele familie, gezellig met zijn tienen, in kan. Dat het nooit zo ver komt is omdat mensen het waarschijnlijk niet beseffen met een begraafplaats van doen te hebben 'waar alles kan'.

Jurist Willem van der Putten zegt in De Begraafplaats dat hij zich niet kan voorstellen dat er in gemeenten zonder beheersverordening nooit burgers aankloppen die zich niet kunnen vinden in de spelregels die buiten de beheersverordening om of onder het motto 'zo doen we dat altijd', zijn vastgesteld. Eerder vermoedt hij dat potentiële conflicten niet worden uitgevochten. "Mensen voelen zich dan machteloos. Ze slikken het dan gewoon in, denk ik. Als je een conflict hebt over het formaat van een grafmonument, dan is het wie het hardste boe roept."

De Begraafplaats vraagt hem hoe acuut het probleem voor de begraafplaatsen zonder verordening nu eigenlijk is?

Van der Putten, plagerig: "Als een gemeente de pech heeft een burger zoals mij te treffen, dan heeft ze geen poot om op te staan. Daar verschijnt dan het meest rozige monument of wordt er twaalf meter diep gegraven om tien generaties in te begraven."

De gemeenten Best, Nijefurd, De Marne en Ferwerderadiel zijn gewaarschuwd. Stel snel een verordening op, want Van der Putten is vast niet de enige 'plagerige burger'.

Terug naar archief...