DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-09-2004
YARDEN KRIJGT MEESTE AANDACHT MET VRIESDROGEN, NU NOG EEN GESCHIKTE NAAM

Na n dag uitvaartbeurs mag duidelijk zijn dat Yarden de meeste aandacht heeft weten te trekken met stergast Susanne Wiigh-Msak en het voornemen om ons in de toekomst ook de mogelijkheid te geven onze doden te vriesdrogen.


Susanne Wiigh-Msak, de bedenkster van deze nieuw geplande vorm van lijkbezorging, was te gast in Utrecht. Twee Vandaag, RTL Nieuws, een of ander programma van SBS 6, allemaal besteedden ze aandacht aan haar en het vriesdrogen, ook wel lyofilisatie genoemd.

Programma's die vervolgens onmiddellijk tot reacties leidden op dood.nl. wat niet zo raar is, want als je op internet, via Google bijvoorbeeld, op zoek gaat naar informatie over vriesdrogen, komt al snel bij ons terecht. Vreemd genoeg blijkt op de site van Yarden zelf weinig nieuws over lyofilisatie of vriesdrogen te vinden.

Ook staat daar niets te vinden over de zoektocht naar een geschikte naam voor het proces. Want voor alle duidelijkheid: niet wij zijn op zoek naar een nieuwe naam voor vriesdrogen, maar Yarden. De uitvaartmaatschappij spreekt zelf de laatste tijd van 'de ecologische uitvaart', maar die naam is niet alleen te lang, maar ook enigszins misleidend, want hoe ecologisch is het hele proces?

Kortom, Yarden zoekt iets nieuws. Wie een naam weet, kan zelf Yarden gaan benaderen of het via het tijdschrift Onze Taal doen. In het nummer van deze maand wordt een oproep gedaan. Wij citeren:
'Wij zijn op zoek naar een andere aanduiding dan vriesdrogen. Deze nieuwe naam mag geen verkeerde associaties wekken, moet gemakkelijk uitspreekbaar zijn en indien mogelijk ook verklaarbaar. Zoals de begrippen begraven en cremeren respectievelijk 'aarde' en 'vuur' als kern met zich meedragen, zou de nieuwe term bijvoorbeeld kunnen teruggrijpen naar een van de vier facetten van de nieuwe vorm van uitvaart: het invriezen, het uiteentrillen door ultrasone golven, het onttrekken van het vocht en het teruggeven van het lichaam aan de aarde.'

De inzendingen zullen beoordeeld worden door een jury en de winnaar zal beloond worden met een boekenbon van 150,- en een ballonvaart voor twee personen. Mogelijk zal Yarden het nieuwe woord gebruiken in zijn uitingen en wil om die reden in contact treden met de winnende inzender(s) om hierover goede afspraken te maken.

Inzendingen moeten vr 1 oktober binnen zijn bij de redactie van Onze Taal. Bij voorkeur per e-mail: onzetaal@onzetaal.nl, of anders per reguliere post: Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag.

Er zijn al wat suggesties gedaan op dood.nl. Kijk op de volgende pagina's onderaan bij de reacties:

Goede voornemens voor 2004.
Laat uw fantasie de vrije loop.

Terug naar archief...